latinica  ћирилица
26/06/2019 |  15:30 ⇒ 17:45 | Аутор: РТРС

Бијељина: Ребаланс повећао буџет за девет милиона КМ

Скупштина Града Бијељина усвојила је ребаланс буџета за ову годину од 58 милиона 310 хиљада марака.

Буџет је повећан за девет милиона марака , од чега је седам милиона нови кредит, чему су се супроставили одборници опозиције истичући да је буџет града презадужен.

Опозициони одборници наводе да ће само за камате ове године бити издвојено милион и по марака, а да се задуженост локалног буџета и даље повећава на различите начине .

- По закљученим уговорима са добављачима град дугује 3,7 милиона за извршене услуге за испоручену робу и томе слично, дакле дугује се људима око 3,7 милиона и ту је коријен и овог другог проблема гдје нам камате расту за 30 посто - рекао је Александар Ђурђевић шеф Клуба одборника СНСД-а.

Представници локалне власти одговарају да једну четвртину буџета усмјеравају у капиталне инвестиције. И нови кредит искористиће за инфраструктуру.

- Свих седам милиона је у инфраструктуру планирано, дакле четири и 900 за завршетак канализационе мреже, 1.600.000 за прављење нове ћелије у екодепу, остатак од 500.000 за подизање рефлектора на градском стадиону - навео је Славко Башић начелник Одјељења за финансије Града Бијељина.

Доста полемике изазвао је план омладинске политике за наредне четири године подржан ове године са симболичних 3.000 марака.

- Имамо амбициозну омладинску политику и мислим да би требало да се та средства повећају - сматра Васо Арсеновић одборник СНСД-а.

Скупштина је утврдила општи интерес за куповину земљишта за изградњу јавне гараже у Улици 27. марта, као и парцела потребних за изградњу источне трибине и помоћних терена стадиона Радник. Донесена је одлука о новој лицитацији за продају грађевинских парцела мале школе у Рачанској улици.

Одлуком да се новац прикупљен од боравишних такси искористи за организацију прославе Пантелина и Нове године поништена је ранија одлука локалног парламента о постављању првог селфи знака Бијељине и уређењу улице кишобрана.