latinica  ћирилица
26/06/2019 |  16:18 | Аутор: СРНА

Шкоро озбиљно угрожава Китаровићеву

Пјевач и бивши посланик ХДЗ-а у Хрватском сабору Мирослав Шкоро постаје највећи фаворит хрватске деснице за предсједника Хрватске, преносе хрватски медији.
Мирослав Шкоро - Фото: HRT
Мирослав ШкороФото: HRT

Колинда Грабар Китаровић, која је донедавно била апсолутни фаворит за нови предсједнички мандат, изгубила је подршку доброг дијела бирача, показују анкете.

Она до сада није ни објавила да ће се поново кандидовати, већ стално пролонгира термин за нову кандидатуру.

Медији спекулишу да Китаровићева "вага" да ли ће јој подршка ХДЗ-а гарантовати други круг избора.

Нет портал преноси видео-поруку лидера хрватских суверениста Руже Томашић, која је подржала Шкору. Она је недавно отворено изјавила да усташе одваја од Независне Државе Хрватске и потврдила своје неоусташко опредјељење.

И многи други хрватски десничари, као и дио чланства ХДЗ-а, жели, како га медији називају "меког Томпсона", односно Мирослава Шкору у Банским дворима.

Десничарски медији не могу да опросте Китаревићевој признање да је "била у заблуди" и да "За дом спремни" - јесте усташки, а не "стари хрватски поздрав".

Уколико Шкоро или Китаровићева уђу у други круг предсједничких избора, који ће бити одржани на јесен, они ће бити фаворити и у односу на Зорана Милановића, који очекуе гласове љевице.

Милановић је, подсјећају лијеви хрватски портали предвођени Индексом, изгубио вјеродостојност када је као лидер СДП-а на задњим парламентарним изборима покушао да се додвори десници хвалећи Фрању Туђмана и хвалећи се дједом усташом.