latinica  ћирилица
26/06/2019 |  17:55 ⇒ 17:57 | Аутор: СРНА

Шкребић: Политички амбијент основни услов за успјешно пословање привреде

Предсједник Уније Удружења послодаваца Републике Српске Драгутин Шкребић оцијенио је данас да је основни услов за успјешно привредно пословање политички амбијент који је тренутно у БиХ најтежи од рата и у којем се ништа озбиљно не може урадити.
Драгутин Шкребић - Фото: pressonline.rs
Драгутин ШкребићФото: pressonline.rs

- Људи не иду у иностранство само због плата, којима можда дајемо превише акценат, иако оне јесу битан фактор, и зато се постојећи политички амбијент мора подићи на бољи и виши ниво, а ту је много већа одговорност на политичарима него на привредницима - рекао је Шкребић новинарима у Бањалуци након панел дискусије "Тржиште рада - стање и изазови" коју је организовала Унија удружења послодаваца.

Говорећи о другим проблемима са којима се суочава привреда као што је демографски и питање радне снаге, Шкребић је истакао да је Унија Удружења послодаваца међу првима маркирала проблем одласка становништва са ових простора и прије три године направила анализу која није дала баш охрабрујуће резултате.

- Ако предузмемо одређене мјере, које су послодавци и раније тражили, али нису били баш добронамјерно схваћени, сигурно да се на неки начин могу ублажити посљедице оваквих кретања - рекао је Шкребић.

Он је навео да ту спадају прије свега промјена образовног система, додајући да на бироима за запошљавањње има незапослених лица, али да њихова образовна структура није у складу са потребама тржишта рада.

Шкребић је подсјетио да је у средње школе уведено дуално образовање, као и да су заједничким дјеловањем послодаваца и Владе Српске ријешена одређена питања у вези са трудничким боловањима.

Професор бањалучког Економског факултета Стево Пуцар рекао је да се привреда Српске, која је посљедњих пет година у експанзији, суочава са проблемом депопулације, односно смањењем природног прираштаја становништва и миграцијом радне снаге.

- То су проблеми које је тешко преокренути, али постоји могућност да се они предуприједе и да се успоре - навео је Пуцар.

Према његовим ријечима, садашње прогнозе говоре да се процес исељавања радне снаге на подручја цијеле БиХ убрзава, али да Српска, као и БиХ, имају резервоар радне снаге у такозваној категорији економско неактивног становништва и да и даље има простора за креирањем политика које стимулишу ново запошљавање и преквалификацију лица који тренутно не раде.

- Нашој привреди расте продуктивност која отвара могућности за повећањима плата и тиме у одређеној мјери може се покушати да се умањи процес миграције радне снаге - закључио је Пуцар.