latinica  ћирилица
26/06/2019 |  18:38 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Након јагоде у Слатини планирају и брендирање парадајза

Осим чувене јагоде Слатина код Лакташа у наредном периоду могла би постати позната по производњи парадајза.

 У брендирање ове производње укључено је расорно министарство посредством ИФАД-овог пројекта "Развоја конкурентности пољопривредне производње".

Мирослав Станивуковић из Слатине производњу парадајза у пластеницима наслиједио је од оца. Један је од 10 произвођача укључених у пројекат брендирања.

- Од овога се може лијепо живјети под условом да се обезбједи сигуран пласман и заштити производња. Да домаћа производња буде заштићена и ако је нешто слатинско да то буде слатинско, а не нешто са стране - рекао је Мирослав Станивуковић произвођач парадајза из Слатине.

Производња парадајза на брежуљкастим предјелима Слатине у затвореном простору има низ предности у односу на производњу у Лијевче пољу.

- Производња је далеко лакша, да тако кажем, јер се у слатинском крају ради са мање хемије него у осталим крајевима зато што је ово подручје изловано - сматра Драшко Башић произвођач парадајза из Кадињана.

Произвођачима ће бити подјељено 10 пластеника од 320 квадратних метара у коме ће бити организована стандардизована производња.

- Само брендирање представља да се један производ на регији третира исто почевши од садње, заштите, агротехнике, паковања, складиштења, продаје што значи да све и један производ треба да буде препознатљив - истакао је Живко Шашић  Ресор за пружање стручних услуга Подручна јединица Градишка.

Бојан Балабан из Јединице за координацију пољопривредних пројеката додао је да је веома значајно да пројект подржава још брендирање овог производа, те набавку гајбица са посебним логом слатинског парадајза чиме ће овај производ бити препознатљив на тржишту.

Вриједност пројекта је око 410.000 марака од којих 40% суфинасира ИФАД, 10% локална заједница а остатка пољопривредни произвођачи.