latinica  ћирилица
26/06/2019 |  18:42 | Аутор: СРНА

Посланици против извјештаја ВСТС - тражи се оставка

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ није примио к знању извјештај Високог судског и тужилачког савјета БиХ за прошлу годину, који је био основа за расправу овог дома о актуелној ситуацији у правосудним институцијама БиХ са акцентом на обавезе из препорука Европске комисије.
Представнички дом ПС БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом ПС БиХФото: РТРС

Међу усвојеним закључцима су да ВСТС у комплетном саставу поднесе оставку, те да се у парламентарну процедуру, по хитној процедури, доставе измјене и допуне закона о ВСТС, као и да се формира истражна комисија која би испитала рад правосуђа у БиХ.

Представнички дом примио је к знању информацију Савјета министара у техничком мандату о контроли и управљању приливом масовног броја миграната и избјеглица у БиХ са освртом на актуелну безбједносну и хуманитарну ситуацију на подручју Унско-санског кантона.

Због непостојања потребног броја гласова посланика из Републике Српске, већина закључака предложених током расправе о мигрантској кризи није усвојена и они су упућени на усаглашавање Колегијму Представничког дома.

Међу предложеним закључцима који нису добили подршку је и онај да се на чувању источне границе БиХ од нелегалних прелазака миграната хитно распореде све расположиве полицијске снаге и да се перманентно прати кретање миграната како би се смањио прилив миграната на подручје Унско-санског кантона.

Гласањем је окончан наставак хитне сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, којем нису присуствовали посланици СНСД-а, ДНС-а и СП.