latinica  ћирилица
26/06/2019 |  18:43 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Новинарима и полицији јавни интерес и објективно информисање на првом мјесту

"Полиција и новинари на јавним скуповима: права и обавезе", била је тема дебате новинара, полиције, правника и међународних организација коју је организовало Удружење новинара Републике Српске.

Закључено је да се мора приступити измјени закона и дефинисати јасне казне за обје стране у случају спречавања несметаног обављања задатака. Представници МУП-а су истакли да постоји добра сарадњу с медијима. Позвали су Удружење новинара да заједно организују радионице за полицијске службенике и новинаре.

Неспоразуми између медијских радника и полиције све су чешћи, поручују новинари. Сматрају да сваки случај у којем новинар мисли да је полицијски службеник прешао границу својих овлашћења, треба пријавити, како би МУП додатно истражио, и ако је тачно, полицијског службеника адекватно казнио.

- Имали смо читав низ појединачних случајева, који надамо се да ће у неком мозаику у будућности кроз рад унутрашње контроле управе полиције искристалисати неку слику како би требало да раде полицијски службеници и новинари једни поред других - рекао је Даниел Симић потпредсједник Удружења новинара Републике Српске.

Предсједник Кулба новинара Бањалука Синиша Вукелић рекао је да су овакве врсте дебате потребне и да се мора разговарати и унаприједити односе у интересу комплетне јавности.

МУП је свјестан појединачних случајева, али истичу да Полиција Српске има одличну сарадњу с медијима. Сматрају да је уз непрофесионално поступање појединих полицијских службеника, на терену присутна и бахатост појединих новинара. Предлажу едукацију и једних и других.

- Оно што предстоји у наредном периоду је да извршимо и додатну едукацију полицијских службеника у тактици поступања и односима с медијима, али исто тако позивамо новинаре, односно Удружење новинара да једну такву додатну едукацију ураде у својим редовима - истакао је Далибор Иванић начелник Управе полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Правници поручују: без измјене закона и дефинисања санкција ниједна страна не може бити задовољна.

- Када бисмо то имали, имали бисмо темељ како и на који начин би се сваки конкретан случај касније лакше цијенио, а органи у правосуђу би имали лакши посао пред собом - навео је Александар Јокић правник.

Један од закључака јесте, да је и полицији и новинарима јавни интерес на првом мјесту, као и објективно информисање, те да се мора обезбиједити да сви професионално и неометано раде свој посао.