latinica  ћирилица
26/06/2019 |  21:12 ⇒ 27/06/2019 | 10:15 | Аутор: РТРС

Шпирић: Условљавање формирања власти активацијом МАП-а је политичка игра (ВИДЕО)

Гостујући у емисији Телеринг, Никола Шпирић, потпредсједник СНСД-а рекао је да условљавање формирања власти на нивоу БиХ активацијом МАП-а представља само политичку игру, која неће довести до формирања власти, него ће, каже, након тога вјероватно доћи до нових захтјева бошњачке стране.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

Шпирић истиче да је на сцени покушај изградње вандејтонског и вануставног концепта један човјек-један глас, на шта не пристају два конститутивна народа.

- Интерес Бошњака је попис становништва са резултатом 50 одсто плус један и да постоји један главни конститутивни народ, а Хрвати и Срби би требали бити конструктивни и да слушају тај главни народ. Тај концепт уз отпор два конститутивна народа неће направити ништа. Том концепту се противе и Срби и Хрвати и то је губљење времена - нагласио је Шпирић.

Док се чека да БиХ почне да се креће у позитивном смјеру, са формираном влашћу на основу резултата избора, проблеми се гомилају, администрација буја, а грађани губе повјерење у политичке странке, рекао је Шпирић.

- Изгледа да у БиХ не постоји воља и одлучност да се приступи формирању власти. Има чак и различитих нагађања како треба да се сачека да прође конгрес СДА и томе слично. Ја мислим да ће се у међувремену, док се власт не формира, десити море глупости унутар БиХ којиће нас сваким даном све више удаљавати, а то није добро - наглашава Шпирић.

Говорећи о функционисању институција БиХ у техничком мандату, Шпирић је рекао да уколико одлука о привременом финансирању не буде продужена најкасније током јула, више од 22.000 запослених у институцијама неће добити плату.

- Овај сазив Савјета министара је само од октобарских избора до маја ове године запослио 584 нова радника који примају плате из буџета. То није пут којим треба да иде ова земља. Не знам који још број чека на именовање. Актуелни Савјет министара се бави само запошљавањем - рекао је Шпирић.

- Прекршен је Закон о Савјету министара јер је прописано да Предсједништво БиХ у року од 15 дана од конституисања Представничког дома Парламентарне скупштине треба да предложи кандидата за предсједавајућег Савјета министара. То није учињено осми мјесец. Ми још не знамо ко чини парламентарну већину да бисмо заокружили конституисање оба дома Парламентарне скупштине - рекао је Шпирић

Он је позвао све странке да, колико сутра или наредних дана, сједну за преговарачки сто и покушају наћи рјешење да се конституише и Савјет министара и оба дома Парламентарне скупштине БиХ. 

Видео погледајте на сљедећем линку