latinica  ћирилица
26/06/2019 |  21:40 | Аутор: Б92

Инфантино обећао Палестинцима фудбалске терене

Предсједник ФИФА Ђани Инфантино обећао је изградњу више фудбалских терена на Западној обали и у појасу Газе.
Ђани Инфантино - Фото: nezavisne novine
Ђани ИнфантиноФото: nezavisne novine

Инфантино се тако придружившо учесницима економске конференције у Бахреину коју предводе Сједињене Америчке Државе.

Ту конференцију, названу "Мир за просперитет", Палестинска управа бојкотује у страху да ће наметнути политичко рјешење у замјену за новац.

- Хајде да дамо, да буде такође врло конкретно, мало наде, мало снова - рекао је Инфантино.

Он је учествовао у панел дискусији коју је водио Томас Барак, амерички Арапин, инвеститор у некретнине и присталица америчког предсједника Доналда Трампа. Рекао је да Западна обала и Газа, гдје живи пет милиона становника, имају мање од 25 одговарајућих фудбалских терена.

- Ми ћемо урадити наш дио у ФИФА. Хајде да урадимо нешто опипљиво и конкретно што људи могу да виде и гдје дјеца могу да играју фудбал - рекао је он.

Инфантино је, такође, најавио да би наредно Свјетско првенство у Катару 2020. године могло да побољша међународно поимање арапског свијета.

- Показаће свијету какви су Арапи, гостољубиви, отворени, одличну храну, задивљујућу историју и традицију - рекао је Инфантино, чија је супруга Либанка. -Мислим да фудбал може да игра малу, али важну улогу - оцијенио је он.

Трампов високи савјетник, који је и његов зет, Џаред Кушнер представио је на скупу у Манами, главном граду Бахреина, план који позива на инвестиције у висини од 50 милиона долара и стварање милион послова за Палестинце у оквиру, како ју је назвао, "шансе вијека".

Он је истакао да је прихватање тог плана предуслов за бављење експлозивним политичким питањима.