latinica  ћирилица
27/06/2019 |  09:59 ⇒ 14:05 | Аутор: РТРС

НСРС о апсолвираним тачкама дневног реда

У Народној скупштини републике Српске размотрен је Нацрт закона о трговини. Раније су посланици размотрили Нацрт закона о измјенама и допунама закона о основном васпитању и образовању.

13.30 - Након гласања о апсолвираним тачкама дневник реда завршена је данашња сједница Народне скупштине Републике Српске. Предсједник Народне скупштине Републике Српксе Недељко Чубриловић за 02.јули најавио је сљедећу сједницу.

13.30 - Посланици о апсолвираним тачкама дневног реда

13.13 - У Народној скупштини дата је пауза од 20 минута, након које ће се посланици изјаснити о апсолвираним тачкама дневног реда.

13.00 - Нацртом закона о трговини, који је данас размотрила НСРС, уређује се и интернет продаја, чије учешће је све веће у укупном малопродајном промету.

Нацртом законом уређују се планирање и развој трговине, права и обавезе трговаца, облици трговине, као и посебне тржишне институције.

Министар трговине и туризма Републике Српске Драгица Ковач истакла је да се законским одредбама уређују декларисање робе и начин формирања и истицања цијене, трговачка евиденција, праћење трговине и тржишта, подстицање развоја трговине, управни и инспекцијски надзор и друга питања од значаја за обављање трговине.

- Један од основних разлога за доношење овог закона јесте потреба да се на свеобухватан, потпун и прецизан начин уреди област трговине - рекла је Ковачева.

12.30 - Нацртом закона о личном имену, који је данас размотрен уређује се начин одређивања, коришћења и промјене личног имена држављана Српске и БиХ.

Министар управе и локалне самоуправе Српске Лејла Решић је, рекла да се као једна од најважнијих новина у односу на важећи Закон наводи то што се прописује начин рјешавања захтјева за промјену личног имена лица која су држављани Српске и БиХ, уписана су у матичну књигу рођених у Српској, а немају пребивалиште на територији Српске.

- Осим наведеног, прописује се начин рјешавања захтјева за промјену личног имена држављана Федерације БиХ и БиХ, а која имају пребивалиште на територији Српске - прецизира се у образложењу овог нацрта закона.

Уз то, прописује се и начин одређивања личног имена усвојеника код потпуног и непотпуног усвојења, што је, такође, новина у односу на важећи Закон који је Народна скупштина усвојила 1993. године, а у мањем обиму је мијењан 2000. године.

Такође, разлози за доношење закона, наводи се у образложењу, садржани су у потреби да се на одговарајући начин регулишу и прецизирају питања која су законом о породично-правним односима уређена на недовољно прецизан начин - одређивање личног имена усвојеном дјетету, начин промјене презимена брачних супружника приликом закључења брака...

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић рекао је у скупштинској расправи о том акту да је закон добар, те да треба омогућити националним мањинама да имена пишу на својим језицима.

12.00 - Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић истакла је да је Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о основном васпитању и образовању прописано оснивање ресурсно-стручног центра као организационе јединице у саставу школе за дјецу за сметњама у развоју.

- Ресурсно-стручни центар пружао би стручну подршку васпитно-образовним установама у раду са дјецом и ученицима којима је потребна додатна подршка у развоју, на основу процјене стручне службе школе - рекла је Тривићева.

Она је напоменула да је један од разлога измјена овог закона усклађивање са одлуком Уставног суда Републике Српске.

Тривићева је навела да је законским рјешењем прописано да се прослава матурске вечери за ученике завршног разреда организује у просторијама школе, а уколико за то не постоје услови може бити организована у договору са надлежном јединицом локалне самоуправе у установама културе или спорта на подручју јединице локалне самоуправе.

Посланик СНСД-а Ранка Перић Ромић каже да је овим законом предвиђено оснивање приватних школа, за шта, како сматра, нема потребе.

- Дио школа нам се гаси, а сада постоји и могућност оснивања приватних. Вољела бих да ово буде додатно појашњено - рекла је Ромићева.

Посланик ПДП-а Гордана Видовић рекла је да има много примједаба на инклузивну наставу.

- Сада имамо асистенте у школама који раде са дјецом са посебним потребама. Неопходно је спровести стручну расправу о оснивању ресурсно-стручног центра као организационе јединице у саставу школе за дјецу за сметњама у развоју - сматра Видовићева.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о основном васпитању и образовању.

-------------------------

На дневном реду су и Нацрт закона о личном имену, Нацрту закона о трговини и Нацрт закона о узурпацијама и добровољачким компетенцијама.

Посланици ће се данас изјаснити о апсолвираним тачкама дневног реда.

Скупштина је претходник дана размотрила Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Комори инжењера пољопривреде, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о дувану, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о пољопривредном земљишту, те Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о фискалним касама.