latinica  ћирилица
27/06/2019 |  10:02 | Аутор: СРНА

Ћеранић: ОБА наставља са незаконитим активностима

Надлежни органи у БиХ већ деценију нису контролисали Обавјештајно-безбједносну агенцију, која је много тога урадила противзаконито и наставља да то чини јер није санкционисана, указује декан Факултета безбједносних наука у Бањалуци Предраг Ћеранић.
Предраг Ћеранић (фото:sveosrpskoj.com) -
Предраг Ћеранић (фото:sveosrpskoj.com)

Ћеранић је за Вечерње новости рекао да ОБА увијек има исту матрицу дјеловања, а то је да снимају и прислушкују одређене људе, сакупљају документацију, достављају својим новинарима или порталима који те особе дискредитују.

Пензионисани официр Контраобавјештајне службе Љубан Каран указао је да ОБА већ дуго не функционише као обавјештајна служба БиХ, већ као бошњачка агенција која ради против српских интереса.

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић изјавио је да је ОБА по начину дјеловања "политички Гестапо у БиХ".

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик упозорио је раније да ОБА прислушкује медије у БиХ и региону, наводећи да је 10. априла под бројем протокола 05/1-4-1547/19 у ОБА отворен налог за обраду медија.

Према Додиковим ријечима, у документу је наведено да се води обрада Дневног аваза, РТРС-а, Дневног листа, Национала, Вечерњих новости, Вечерњег листа, Курира и Информера, те портала Поскок и Дневно.