latinica  ћирилица
27/06/2019 |  10:32 ⇒ 10:40 | Аутор: СРНА

На Алпима изнад 30 степени

У Њемачкој, Пољској и Чешкој оборени су рекорди у висини температуре ваздуха, што се очекује и у наредним данима.
Јулијске алпе - Фото: Novosti.rs
Јулијске алпеФото: Novosti.rs

Меторолози предвиђају да ће данас у појединим државама, укључујући Француску и Швајцарску, температура ваздуха бити изнад 40 Целзијусових степени.

Врели талас у Европи изазвао је ваздух са сјевера Африке.

У скоро цијелој Француској објављено је наранџасто упозорење за високу температуру.

Шпанске власти упозориле су на значајан ризик од шумских пожара у појединим дијеловима те земље.

У мјесту Кохен, у њемачкој покрајини Бранденбург, јуче је измјерена температура од 38,6 степени Целзијусових, што је нови рекорд у тој земљи за јун.

У Раџину у Пољској забиљежена је рекордна температура ваздуха од 38,2 степена, а у Доксани у Чешкој било је 38,9 Целзијусових степени.

У дијеловима Француске и Швајцарске, такође, је оборен рекорд у висини температуре. Чак је и на Алпима температура на неким мјестима прелазила 30 Целзијусових степени.

У Француској школе ће, због врућине, бити затворене данас и сутра, а у неколико градова, укључујући Париз и Лион забрањен је саобраћај ради ограничења загађења.

Француска Метеоролошка служба саопштила је да је интензитет врућине без преседана од 1947. године када су почела мјерења.

У Шпанији је за данас и сутра најављена рекордна температура виша од 39 степени Целзијусових у регионима Сарагоса и Навара.

Највиша температура очекује се у петак, 28. јуна, и то у 33 од 50 шпанских провинција, а у Ђирони би жива у термометру могла достићи и 44 Целзијусова степена.