latinica  ћирилица
27/06/2019 |  11:16 | Аутор: sputniknews.com

Аустријска војска пред банкротом: Отказане све манифестације

Аустријска војска принуђена је да штеди, па због тога отказује традиционално представљање својих капацитета у центру Беча на државни празник.
Аустријска војска - Фото: РИА
Аустријска војскаФото: РИА

Министар одбране у прелазној Влади Томас Штарлингер упозорио је прије пар дана да војсци, ако не буде штедјела, пријети банкрот.

Према интерном документу Министарства, стање у војсци је драматично и армија, само у овој години, мора да оствари уштеде од 47 милиона евра.

Планирана су смањења, али и отказивања манифестација, међу којима је и главна, заказана за 26. октобар, на државни празник, када војска у центру Беча сваке године представља своју техничку опрему.

Према писању дневника Клајне цајтунг, само ова презентација кошта војску два милиона евра, и биће укинута.

Једино што ће остати као дио програма 26. октобра у центру Беча биће свечано полагање заклетве регрута и полагање вијенаца на споменик непознатом јунаку.

У покушају да укине аеро-шоу у Целтвегу, као и због укидања војне школе у Винернојштају, Штарлингер је био суочен са политичким отпором.

У интерном документу указано је да ће ове године војсци недостајати 47 милиона евра за покривање трошкова, па су позване све службе да израде анализу потенцијала штедње у својој области.

Трошкови особља прекорачују предложени буџет за ову годину за чак 67 милиона евра.

Око 20 милиона евра може да се покрије, али преосталих 47, како се упозорава, мора доћи кроз штедњу.

Предвиђена је и уштеда у сарадњи са другим војскама, семинарима, радним групама, као и у истраживањима и издавачкој дјелатности.

И поред свих уштеда, проблем остаје, а то су трошкови запослених, те, ако се задрже постојеће структуре и не расформирају јединице и не затворе неке касарне, процјењује се да ће расположиви буџет и за идућу годину бити премали.

Наиме, трошкови за запослене порашће на 1,59 милијарди евра, што је 70 одсто укупног буџета војске.

Иначе Штарлингер је упозорио и да, ако војска не буде имала новца, неће моћи да одржи своје учешће у међународним мисијама, посебно на Балкану, гдје су аустријске мисије најбројније.