latinica  ћирилица
27/06/2019 |  11:29 | Аутор: СРНА

У Србији за 24 часа страдала четири радника на градилиштима

У Србији су за 24 часа страдала четири радника на градилиштима, а надлежни су упозорили да послодавци морају да примјењују превентивне мјере, објавила је данас Радио-телевизија Србије.

Анализа смртних повреда на раду у 2018. години у Србији показала је да је свих 15 смртних повреда у грађевинарству било од пада са висине.

Вршилац дужности директора Управе за безбједност и здравље на раду Србије Марина Фуртула истакла је да скеле, посебно на градилиштима, морају бити правилно монтиране и атестиране.

- Запослени морају да буду оспособљени за безбједан и здрав рад и морају да им буду издата средства и опрема за личну заштиту на раду - навела је Фуртула.

Према њеним ријечима, осим обавеза послодаваца, и запослени су дужни да правилно користе опрему која им је издата.

- Апел и послодавцима и запосленима - придржавајте се превентивних мјера безбједности и здравља на раду - поручила је Фуртула.

Када је температура ваздуха изнад 36 степени Целзијусових, послодавци су дужни да обезбиједе чешће паузе, просторију гдје радници могу да се расхладе, довољне количине воде и безалкохолног пића.

Метеоролози су најавили да ће врели талас из Сахаре, који је већ захватио већи дио Европе, почетком наредне седмице стићи и до Србије, гдје се у већини мјеста очекује температура ваздуха од око 35 степени Целзијусових.