latinica  ћирилица
27/06/2019 |  11:49 ⇒ 11:51 | Аутор: СРНА

Више од 200 људи чисти језеро Шљивно на Мањачи

Акцији чишћења језера Шљивно на Мањачи, која је почела данас као прва фаза реализације пројекта "Мањача као туристичко-рекреативи комплекс", одазвало се више од 200 људи.
Уређење језера Шљивно на Мањачи - Фото: РТРС
Уређење језера Шљивно на МањачиФото: РТРС

Овом акцијом, коју спроводе Туристичка организација Бањалука, Градска развојна агенција и бањалучки Центар за развој пољопривреде и села, биће очишћена и спојена стаза намијењена за обилазак језера, те пут до смјештајних јединица које ће бити изграђене у некој од наредних фаза.

Директор Центра за развој пољопривреде и села Драшко Илић рекао је Срни да ће, након чишћења, усљедити планови о изградњи инфраструктуре, истичући да се већ неколико привредних субјеката јавило да на овом простору подижу смјештајне капацитете.

Илић је навео да ће бити припремљен терен за изградњу привремених објеката на обали језера, истакавши да би на овом простору у наредном времену могли заживјети кампови и школе у приоди за предшколски узраст и основце.

- Пољопривредници су, такође, заинтересовани за оживљавање овог простора, јер овдје планирамо изградњу змијањски вароши, која би била продајни центар домаћих производа - рекао је Илић.

Он је истакао да се неколико удружења већ јавило за уређење дио плаже који ће бити искориштен за купање, као и дио на којем ће бити лоцирана дјечија и спортска игралишта.

- Читав локалитет биће очишћен од отпада, а планиран је и почетак чишћења самог језера од траве и отпада у води - навео је Илић.

Он је рекао да се током дана очекује да се акцији чишћења придруже и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и предсједник Скупштине града Зоран Талић, одборници Скупштине града, као и представници министарстава Српске.

Директор Градске развојне агенције Марио Милановић рекао је да је пројекат "Мањача као туристичко-рекреативни комплекс" јединствен и иновативан, те да нуди развој модерних туристичких и спортских капацитета, нових пословних модела, уз очување регије са својим руралним обиљежјима.

Он је истакао да је Градска развојна агенција развила идејни концепт пројекта и простора, студију економске оправданости, те да је у току припрема урбанистичког плана за инфраструктуру.

Милановић је рекао да је велики број предузетника из области туризма и угоститељства заинтересован за учешће у овом пројекту, истичући да се простор, који је од Бањалуке удаљен 22 километра, могао искористити за екстремне спортове, бициклизам, параглајдинг, планински рели, џипијаде, што би могло бити реализовано у другој фази пројекта.

- Према страним донаторима упутили смо пет пројеката, у вриједности од 700.000 евра, које се односе на подручје цијеле Мањаче, а уколико прођу бар два мислим да можемо завршити комплетну другу фазу и почетак изградње бунгалова - рекао је Милановић.

Он је додао да је већ на располагању 56 лежајева у Едукативном центру на Мањачи.

- У оквиру пројекта отварају се могућности за сеоски туризам, лов и риболов, те здравствени, манифестациони, рекреативно-спортски туризам у оквиру којег је могуће организовати и едукативне кампове - рекао је Милановић.

Према његовим ријечима, вриједност пројекта за Бањалуку је немјерљив, иако о финансијској конструкцији још незахвално говорити јер се пројекат одвија у фазама.

Помоћник директора бањалучке Туристичке организације за међународна питања Миња Шурлан рекла је да су циљеви овог пројекта и заштита природних ресурса, те унапређење постојеће инфрастуктуре, кроз просторно планирање.

- Основни циљ пројекта је развој зоне Мањаче као новог туристичко-рекреативног комплекса, а акција чишћења простора је подстрек - рекла је Шурлан.

Она је истакла да је веома битно да грађани почну да користе овај простор, како би на најбољи начин представили језеро и Мањачу, што је и планирано самим пројектом.

Шурланова је додала да се изградњом туристичког комплекса на Мањачи, отварају и могућности за развој планинског, сеоског, еколошког, ловног, спортског, вјерског и културног туризма на овом подручју.

Акцији чишћења језера Шљивно одазвали су се представници Републичке управе цивилне заштите, чланови Ронилачког клуба "Бук", Рафтинг клуба "Кањон", предузећа "Еко-еуро тим", Еколошко-туристичког удружења "Еко-парк Растуша" из Теслић, те неколико бањалучких друштвено одговорних компанија.