latinica  ћирилица
27/06/2019 |  12:56 ⇒ 12:58 | Аутор: klix.ba

Колико је новца БиХ добила због мигрантске кризе? (ФОТО)

У протеклом периоду Босни и Херцеговини одобрено је више од 21 милион КМ у сврху ублажавања посљедица мигрантске кризе, потврдило је Министарство безбједности БиХ.

Посланик СДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Саша Магазиновић тражио је од Министарства безбједности БиХ да му достави одговоре на питања о томе колико је новца дошло у БиХ као помоћ за ублажавање посљедица мигрантске кризе, ко је добио новац, ко проводи пројекте, у којем износу и за коју сврху се троше средства и да ли институције БиХ уопште владају ситуацијом на терену и информацијама које се односе на ова питања.

Министарство безбједности је у одговору навело да су у 2018. години потписана два споразума са донаторима. Први је Уговор с УНХЦР-ом којим су, као подршка систему азила у БиХ, донирана средства у износу од 291.170 КМ, од чега је утрошено 261.942 КМ, а преостала средства су у складу с уговором враћена УНХЦР-у.

Фото: klix.ba

- Битно је напоменути да се уговори са УНХЦР-ом потписују сваке године, али је у 2018. години због мигрантске кризе износ донираних средстава повећан. Новац који је дониран Министарству безбједности БиХ је подршка за финансирање рада Азилантског центра - навело је Министарство безбједности БиХ.

Други споразум је Меморандум о разумијевању између Министарства унутрашњих послова Чешке и Министарства безбједности БиХ, којим су овом Министарству донирана средства у износу од 1.890.860 КМ за набавку опреме за Граничну полицију БиХ.

Фото: klix.ba

- Ова средства још увијек нису реализована јер су у току активности и процедура набавке специјализоване опреме за надзор границе уз подршку Европске комисије. Обје споменуте донације су евидентиране кроз Јединствени рачун трезора БиХ који је у надлежности Министарства финансија и трезора БиХ и за исте су отворени програми посебне намјене у оквиру буџета Министарства безбједности БиХ - истичу из овог министарства.

Међународна организација за миграције (ИОМ) доставила је на захтјев Министарства безбједности извјештај о утрошку финансијских средстава на име помоћи у вези са мигрантском кризом у БиХ. Према извјештају ИОМ-а, износ одобрених средстава која су употребљена у сврху ублажавања посљедица мигрантске кризе у БиХ, закључено са 23. мартом 2019. године, износи 12.310.384 америчких долара (21,21 милион КМ).

Фото: klix.ba

- Министарство безбједности БиХ не располаже информацијама о пројектима других међународних организација које користе финансијска средства у сврху ублажавања посљедица мигрантске кризе у БиХ - наводи Министарство безбједности БиХ.