latinica  ћирилица
27/06/2019 |  13:18 ⇒ 15:40 | Аутор: СРНА

Вартоломеј писао Ђукановићу: Признајемо само Амфилохија и СПЦ

Васељенска патријаршија, заједно са свим православним црквама, као једину канонску православну јурисдикцију у Црној Гори признаје ону под надлежношћу Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског Амфилохија из свеправославно признате Патријаршије Српске православне цркве, те напомиње да црногорска црква никад није била аутокефална.
Патријарх Вартоломеј (фото:rs.sputniknews.com) -
Патријарх Вартоломеј (фото:rs.sputniknews.com)

- Такозвана православна црква црногорска под Мирашем Дедеићем не припада Православној цркви. Дедеић није епископ православне цркве, него особа рашчињена од Васељенске патријаршије - наводи се у писму васељенског патријарха Вартоломеја које је упућено предсједнику Црне Горе Милу Ђукановићу.

Из Васељенске патријаршије изражавају чуђење због сазнања да је Ђукановић подржао стварање црногорске православне цркве и да је црногорска Влада усвојила Приједлог закона о слободи вјероисповијести, који предвиђа подржављење свих православних цркава изграђених прије 1918. године, као и друге црквене имовине. 

- Ово би значило да Ваша држава одузима право својине над црквама и имовином свештеној Митрополији црногорско-приморској, као и осталим трима епархијама Српске православне цркве - наводи се у писму.

Васељенски патријарх је изразио увјерење да ће Ђукановић разумјети опасност по духовно јединство народа Црне Горе, која је проузрокована покретом Дедеића, те да ће се дистанцирати од њега, ради добра и јединства народа у Црној Гори.

Из Васељенске патријаршије подсјећају да су о овом писали Ђукановићу и 2000. године. 

- Шаљемо Вам ово писмо јер не желимо да наш љубљени народ Црне Горе дође у стање црквене изолације и одсјечености од тијела свеукупне заједнице православних цркава, с обзиром на то да ниједна од њих неће признати ни подржати Дедеићеву антиканонску творевину - наводи се у писму.

Васељенски патријарх истиче да ово писмо не представља мијешање у унутрашња питања Црне Горе већ жељу мајке Цркве константинопољске да помогне тамошњем побожном народу у критичним историјским тренуцима.