latinica  ћирилица
27/06/2019 |  15:24 ⇒ 19:44 | Аутор: РТРС

За запошљавање 7.000 лица 30 милиона КМ; Ванредно повећање јулске пензије

За нова радна мјеста измјеном Акционог плана за запошљавање око 7.000 лица у 2019, Влада Српске је обезбиједила умјесто 16 милиона, рекордних 30 милиона марака.

Најављено је и ванредно повећање јулске пензије за два одсто.

Умјесто планираних 195, биће запослено чак 648 дјеце погинулих бораца, РВИ и бораца Војске Републике Српске. Обезбијеђена су средства за 770 приправника, а измјенама је омогућено да буду обухваћена сва предузећа која су се јавила за коришћење ових средстава и која испуњавају услове.

- Измјеном су обухваћене и остале циљне групе, односно лица старија од 40 година, жене жртве ратне тортуре, жене жртве насиља и штићеници домова који су завршили школовање - рекао је Душко Милуновић, министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Срспке.

Прихваћена је донација Србије од милион марака за програм "стартап" који се реализује са Заводом за запошљавање Републике Срспке а која је шанса младима до 35. године који желе да покрену свој бизнис. Завод је издвојио 7,29 милиона за пројекте запошљавања и самозапошљавања. Од кредитних средстава Свјетске банке обезбијеђено је скоро 5 милиона марака.

- То је у склопу демографске политике коју водимо. Ово је једна од мјера која ће омогућити да задржимо младе стручњаке. По ономе што ће бити уложено и кроз стартап програм може се очекивати да ће бити запослено још око 100 лица. У овај број не улазе ни лица за која ће бити извршен поврат пореза и доприноса - појаснио је Милуновић.

Први пут ове године наложено је Заводу да ступи у контакт са свим демобилисаним борцима који се налазе на бироу, да им предоче Акциони план и виде да ли постоји могућност да се јаве на јавни позив и обезбиједе средства за запошљавање и самозапошљавање. Након објаве у Службеном гласнику, већ наредних дана могли би се потписати уговори. Милуновић каже да ће инсистирати да то буде завршено до 15. јула како би средства што прије била оперативна.