latinica  ћирилица
27/06/2019 |  16:08 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Министарство одбране БиХ већ осам мјесеци на кључним позицијама нема Срба

Срби у Министарству одбране и Оружаним снагама БиХ су у незавидној ситуацији након што је Борис Јеринић на лични захтјев напустио мјесто замјеника министра, а нико није именован на ту позицију.

Иако у Министарству одбране БиХ тврде да се одласком Јеринића ништа није промјенило у функционисању, сазнајемо да сва акта која потписује министарка одбране Марина Пендеш, не пролазе неопходну процедуру и сагласност Кабинета српског замјеника министра јер га практично нема.

Министарство одбране БиХ већ осам мјесеци на кључним позицијама нема Срба. Одласком Бориса Јеринића остало је упражњено мјесто замјеника министра за људске ресурсе, задужено за управљање особљем, финансијама и логистиком.

- Ја сам у више наврата рекао да то озбиљно отежава позицију припадника из нашег народа не само у Министарству одбране него генерално у Оружаним снагама БиХ - рекао је генерал Гојко Кнежевић, замјеник начелника Заједничког штаба ОС БиХ.

- Велико је питање како се сада доносе одлуке у Министарству одбране БиХ будући да српску страну нико не представља већ осам мјесеци. Кабинет српског замјеника је буквално закључан - истиче Душанка Мајкић, члан Заједничке комисије за одбране ПС БиХ 2014-2018.

Једна од штетних одлука за Србе већ је прошла. Формирана је Радна група за систематизацију и разврставање радних мјеста у министарству коју су како сазнајемо напустили српски чланови јер се тежило ка јачању бошњачких и хрватских позиција и узурпацији загарантованих српских мјеста унутар министарства, и поред тога наставила је да ради.

- И сада би било врло интересатно добити информацију како су прошли српски кадрови приликом израде систематизације радних мјеста, ко штити интересе приликом пријема српских војника у професионалну службу, одласка у војне мисије и све друго - каже Мајкићева.

Министарство одбране функционише на међусобној контроли, тако да тако да оба замјеника министра из различитих народа дају сагласност на одлуке које на крају потписујуе министар који је опет из трећег конститутивног народа. Министарством сада руководе хрватски и бошњачки кадрови.

- То је један механизам међусобне контроле, то је једино министарство гдје поред министра имамо два замјеника, тако да сва акта која се доносе пролазе кроз један, други кабинет и на крају потписује министар, сада се то не дешава и то је једна незавидна ситуација - истиче генерал Гојко Кнежевић, замјеник начелника Заједничког штаба ОС БиХ.

Неизвјесност око формирања Савјета министара директно је пролонгорала именовање новог замјеника министра одбране из реда српског народа. Њега би требало да потврди Представнички дом ПС БиХ која не засједа због неформирања извршне власти и тако у круг.

У Министарству одбране БиХ кажу да неометано функционишу и без српског замјеника министра, увјеравају да је процес доношења одлука у складу са процедурама и надлежностима дефинисаним у законским рјешењима. Из таквог одговора закључујемо да Министарство одбране БиХ заправо може да ради без Срба на руководећим позицијама, какву нам то поруку шаљу?