latinica  ћирилица
27/06/2019 |  16:13 | Аутор: БЕТА

Пленковић: Избор Пејчиновић Бурић за генералну секретарку СЕ успјех Хрватске

Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је данас да је избор министарке спољних и европских послова Марије Пејчиновић Бурић за генералну секретарку Савјета Европе највећи међународни успјех земље када је ријеч о избору у међународне институције.
Андреј Пленковић - Фото: HRT
Андреј ПленковићФото: HRT

- Ово је највећи међународни, политички и дипломатски успјех када је ријеч о избору било којег представника Хрватске у међународне институције - рекао је Пленковић на сједници Владе.

Он је истакао да се ради о "фантастичном постигнућу" на који сви могу да буду поносни.

- Можемо да будемо поносни на међународни положај и углед Хрватске у спољнополитичком смислу, у међународним односима и у вриједностима које дијелимо - оцијенио је Пленковић.

Марија Пејчиновић Бурић није била на сједници Владе, јер се налази у Стразбуру. На нову дужност треба да ступи 15. октобра.

Премијер ће ускоро морати да предложи кандидата за њеног насљедника будући да Пејчиновић Бурић више неће бити министарка.

Хрватски медији пишу да Пленковић размишља да то искористи за реконструкцију Владе, односно за замјену министара чије афере оптерећују рад Владе.

Потпредсједница Владе Хрватске и министарка спољних и европских послова Марија Пејчиновић Бурић изабрана је у сриједу у Стразбуру за нову генералну секретарку Савјета Европе.

Пејчиновић Бурић ће бити друга жена на челу Савјета Европе и прва особа из Централне и Југоисточне Европе на тој функцији.