latinica  ћирилица
27/06/2019 |  16:21 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Ко ће бити предсједник СДС-а?

Да ли ће садашњи лидер СДС-а Вукота Говедарица повући кандидатуру за предсједника Српске демократске странке, како су објавили поједини медији, за сада званичне потврде нема.

Говедарица није одговарао на наше позиве. Незванично, постоје информације да ће ако се повуче, то учинити у име Мирка Шаровића, који се такође кандидовао. Ни Шаровић се на телефон не јавља, а остала два кандидата Милан Миличевић и Мићо Мићић не желе коментарисати ништа у вези унутарстраначких избора до недјеље.

Тада би 450 делегата требало да да свој глас и изабере предсједника највеће опозиционе странке у Српској.

Ионако неизвјесну ситуацију пред унутарстраначке изборе у СДС-у, још је више учинила таквом, незванична информација појединих медија да ће садашњи лидер ове странке и један од кандидата за новог предсједника Вукота Говедарица, повући кандидатуру.

Да ли ће Говедарица то учинити , хтјели смо да сазнамо из прве руке, али није одговарао на наше позиве. Нико нам то није могао потврдити ни у градским и општинским одборима странке.

- Уколико се деси ово или оно делегати ће одлучити по свом нахођењу за кога ће гласати - каже Славко Грбић, предсједник ГО СДС Бањалука

Из најбројније регије на Изборној скупштини СДС-а у недјељу сједиће 45 делегата. Бањалучки одбор подржао је Вукоту Говедарицу за новог – старог предсједника странке.

Али чини се нису сви чланови из градског одбора, задовољни том одлуком, па ако Говедарица остане кандидат, питање је да ли ће имати једногласну подршку.

Приједор још није одлучио коме ће дати предност. А евентуално повлачење Говедарице из трке за предсједника знају куда води.

- Ако се то деси, то иде у правцу подршке Шаровићу, да он освоји побједу - сматра Милан Тубин, предсједник ГО СДС Приједор.

Ни Мирко Шаровић данас се није јављао на телефон. Остала два кандидата за предсједника СДС-а Мићо Мићић и Милан Миличевић нису жељели да коментаришу ништа што је у вези са унутарстраначким изборима до недјеље.

- Не желим да коментаришем до недјеље - кратко је поручио Миличевић.

Фер изборима у СДС-у нада се и предсједник соколачког одбора Милован Бјелица, који је раније подржао Миличевића за предсједника. Шта би било кад би било, ако би се Говедарица повукао, не жели да коментарише. И у општинским одборима Сокоца и Пала надају се да ће након недјеље највећа опозициона странка у Српској кренути како кажу путем јасне политике и корака који нису хаотични као сада.

- Сматрам да би требало сви кандидати да изнесу свој програм и да се опредијелимо према програму кандидата који може објединити чланство - напоменуо је Милован Бјелица, предсједник ОО Соколац

- Ја се надам побједи оног ко није показао најгору страну која се може показати у оквиру унутарстраначких односа - навела је Соња Караџић, предсједница ОО Пале.

Бањалучки градски одбор СДСа увео је праксу да им се кандидати за предсједника странке обрате прије дана за гласање. То је учинио Милан Миличевић. Мирко Шаровић је најавио да ће то урадити, Мићо Мићић је због обавеза био спријечен,а Вукота Говедарица, како су нам саопштили из СДС-а Бањалука тражи термин.