latinica  ћирилица
27/06/2019 |  16:35 ⇒ 16:35 | Аутор: Блиц

Скандал уочи Г20: У пратњи бразилског предсједника пронађено 39 килограма кокаина

Бразилски официр ваздухопловства који путује у пратњи предсједника те земље Жаира Болсонара на самит Г20 у јапански град Осаку, ухапшен је у уторак након што је ухваћен са 39 килограма кокаина.
Жаир Болсонаро (Фото: wicnews.com) -
Жаир Болсонаро (Фото: wicnews.com)

Официр је ухапшен у шпанском граду Севиљи када је авион који путује у пратњи предсједника слетио у тај град у складу са планом пута. Шпанске власти пронашле су 37 пакета кокаина у његовом личном пртљагу.

- Министарство одбране обавјештава јавност да је у уторак 25. јуна официр ваздухопловства осумњичен за превоз опојних супстанци задржан на аеродрому “Севиља“ у Шпанији. Истражујемо чињенице и покрећемо војну истрагу о овом случају - наводи се у саопштењу.

Официр је идентификован као 38-годишњи водник Маноел Силва Родригез, наводи Си-Ен-Ен.

Предсједник Бразила Жаир Болсонаро реаговао на хапшење касно у уторак преко Твитера. Он је тражио од Министарства одбране да сарађује са шпанским властима и да, уколико се не докаже супротно, официру "буде суђено и да буде осуђен по закону".

Потпредсједник Бразила Хамилтон Моурао рекао је новинарима у Бразилији у да је официр био "квалификована мула".

- Очигледно је да, с обзиром на количину дроге која је пронађена, да је није купио иза угла и понио са собом - рекао је новинарима Моурао.

Силва се тренутно налази у Шпанији у притвору без права на кауцију. Бразилски медији пишу да је до сада 29 пута путовао са предсједником.