latinica  ћирилица
27/06/2019 |  16:35 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Адвокати из Српске подржали колеге у Брчко Дистрикту

Адвокати из Брчког, који већ други мјесец не заступају предмете пред судовима Дистрикта, због фискализације ове дјелатности, организовали су протест пред Основним судом Дистрикта Брчко.

Брчанске адовкате, подржале су и колеге из Републике Српске и регионалне адвокатске коморе Тузланског кантона. Проблем је тврде у очувању независности дјелатности од непосредних утицаја, а не плаћање пореза.

Ни једна од 34 адвокатске канцеларије у Брчко, већ два мјесеца не заступа предмете пред судовима и органима управе Дистрикта Брчко. Предмети за које је прописана обавезна одбрана одгађају се до даљњег.

- Обустава рада траје већ неко дуже вријеме, па је тако и број рочишта сразмјерно повећан, у односу на информацију, коју смо дали почетком штрајка, тако да је тренутан број од почетка до дана даншњег 408 одложених рочишта по свим рефератима - рекао је Дејан Ђуровић, портпарол Правосудне комисије дистрикта Брчко.

Брчански адвокати који су чланови етниетских адвокатских комора, кажу да желе исти сатус као и њихове колеге у Републици Српској и ФБиХ.

- Ми сматрамо да је наш захтјев основан. Да нас треба изузети из фискализације. И да у прилог овим нашим тврдњама, односно захтјевима имамо европске и свјетске стандарде, имамо европску конвенцију, имамо препоруку Савјета Европе, имамо основне принципе Уједињених нација - напоменуо је Мирко Симић, адвокат.

Скупови подршке брчанским адвокатима, организовани су и пред судовима у Републици Српској и Тузалнском кантону, јер закон о адвокатури познаје само два субјекта у могућој забрани рада адвоката, а то су Адовкатске коморе и Судови.

- На овај начин се уводи и трећи орган управе, који може супротно одредбама закона о адвокатури да врши брисање, да доноси рјешење о привременој забрани рада адвокатури, што је апсолутно не допустиво. Јер у том случају сви клијенти адвоката остају без заштите пред судовима, изабраног адвоката - истакао је Бранислав Ракић, предсједник Адвокатске коморе Републике Српске.

Влада дистиркта донијела је Закључак, који треба да дефинише рјешење проблема директне фискализације у појединим областима, а тиме и у адвокатури.

Брачснки адвокати, како највуљују сачекаће рјешње Дирекције за финансије по налогу Владе дистиркта и док оно не буде на снази, остају у истом статсу, неће заступати поредмете пред судовима дистиркта.