latinica  ћирилица
27/06/2019 |  17:03 ⇒ 17:03 | Аутор: РТРС

Пендеш: Припадници ОС БиХ се не могу слати на границу

Марина Пендеш, министарка одбране Босне и Херцеговине, рекла је да се припадници Оружаних снага Босне и Херцеговине не могу слати на границу, будући да они у складу с законским одредбама не бране границу земље - а тамо се могу слати једино ако дође до измјене закона.
Марина Пендеш - Фото: СРНА
Марина ПендешФото: СРНА

Она је за Н1 потврдила да до сада није стигао захтјев, а самим тим нити постоји одлука за слање припадника ОС БиХ на границу због мигрантске кризе у Унско-санском кантону.

- Министар безбједности је добио задатак да припреми информацију која би се расправљала на Савјету министара, гдје би се на бази, то сам ја предложила, те информације тражило од Министарства одбране да припреми информацију и приједлог одлуке према Предсједништву. С обзиром да до тога није дошло - нема никакве одлуке - рекла је Пендеш.

На питање да ли постоји законско утемељење да се припадници ОС БиХ шаљу на границу, Пендешева је нагласила да припадник ОС БиХ у складу са законом не брани границу земље. Једино се, додаје, може слати ако дође до измјене закона.

Она иначе борави у Бриселу, а за Н1 је навела повод боравка као и с ким се све састала.

- Данас је био састанак земаља чланица НАТО-а и земаља партнера које учествују у мисији у Афганистану, гдје сам ја као министарка одбране изнијела нашу потврду опредијељености наставка даљњег дјеловања у мировној мисији у Афганистану, као и повећање броја припадника Оружаних снага БиХ који ће у деветом мјесецу отићи са остатком наших припадника у Афганистан - рекла.

На питање да ли су се интересовали за НАТО пут БиХ, Пендешева је истакла да то није била тема састанка, с обзиром, како је рекла, да се у Афганистану очекују избори. Фокус је, каже, стављен на мировне преговоре у Афганистану.

Пендешева је рекла да ће у мисији у Афганистану учествовати пјешадија, полиција и тим за уништавање неексплодираних убојитих средстава који ће ускоро отићи.

На питање да ли има новости око МАП-а и АНП-а, она је одговорила да је АНП план активности који на себе преузима држава и све њене институције у циљу преузимања активности на реформским процесима.

- Наравно да у томе учествује не само Министарство одбране него држава у цјелини. Ја сам увјерена да ћемо наћи начин, кроз адекватан програм приказати и наставити активнију и јачу сарадњу са НАТО савезом - закључила је министарка одбране БиХ.

Извор: Н1