latinica  ћирилица
27/06/2019 |  17:45 ⇒ 28/06/2019 | 07:55 | Аутор: СРНА

Договорена едукација љекара из УКЦ-а на неурохирургији у Београду

Током данашње посјете делегације Клиничког центра Србије Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске у Бањалуци договорен је план едукације љекара из УКЦ-а на неурохирургији у Београду, гдје ће један специјализант од 1. септембра почети трогодишње усавршањање, рекао је генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић.

Ђајић је рекао новинарима, након посјете вршиоца дужности директора Института за онкологију и радиологију Клиничког центра Србије Данице Грујичић и директора Клинике за неурохирургију тог центра Милоша Јоковића, да је направљен план да љекари који су већ завршили специјализацију иду на годину или двије на додатну едукацију на неурохирургију у Београд.

- То су конкретни потези које ћемо повући за два мјесеца, а договорили смо и да професор Грујичић и њени сарадници долазе једном мјесечно да оперишу у Бањалуци - рекао је Ђајић.

Он је навео да је неурохирург Даница Грујичић професор, учитељ, пријатељ и особа која је спасила многе животе становника Републике Српске, особа од које су генерације училе и која је и данас показала да је пријатељ становника Српске и УКЦ-а.

- Она је особа која је компетентна да да најбоље савјете у ком правцу да развијамо наш клинички центар - рекао је Ђајић.

Грујичићева је истакла да је задовољство видјети један овакав клинички центар који Република Српска апсолутно заслужује.

Она је навела да се на УКЦ-у и даље ради, да се унапређује и да је операциони блок феноменалан, те да колеге сада раде у условима у којима раде и оне у Њемачкој, Њујорку и свијету.

- Испоштовани су сви стандарди, посебно ми је драго што је одељење неурохирургије овакво, јер знам где је било и како је изгледало, а морам да признам да су моје колеге показале да нису изгубиле вољу и остали су овде - рекла је Грујичићева.

Она је нагласила да је неопходно учити младе људе да раде како би сутра постали стручњаци.

- Мој савет је да долазе код нас, ми ћемо их научити све што можемо, а онда се њима мора дати да даље развијају медицину у Српској - рекла је Грујичићева.

Она је навела да не треба да буду рјешење људи који долазе са стране, него аутохтони људи који овдје живе и раде.

Грујичићева је рекла да је Ђајић увијек показивао добру вољу да пошаље људе, али да је проблем малог броја специјалиста и специјализаната.

Она је навела да сваки специјализант мора бар три године да буде на Клиници за неурохирургију како би био оспособљен да бар дио посла завршава самостално.

- Ми имамо обавезу да им дајемо операцију, да их надгледамо, да им дајемо могућност да науче - рекла је Грујичићева.

Она је поздравила иницијативу Ђајића да се награђују доктори наука, што у Србији није случај, те изразила наду да ће Београд ископирати оно што је добро у Бањалуци, нагласивши да треба да уче једни од других.

Даница Грујичић један је од најбољих неурохирурга Србије и региона, редовни је професор на Медицинском факултету у Београду, предсједник Хуманитарног удружења "Здрава Србија" и велики друштвени активиста.