latinica  ћирилица
27/06/2019 |  19:21 ⇒ 28/06/2019 | 08:50 | Аутор: РТРС

НСРС о основном образовању и васпитању

Народна скупштина Републике Српске усвојила је сет Закона чији је предлагач МУП – о безбједности критичних инфраструктура, јавном реду и миру и оружју и муницији.

Усвојен је и Закон о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима, као и амандмани Владе којима се из закона бришу чланови који се односе на формирање Резервног састава полиције. Подршку посланика добио је и пакет економских закона. У нацрту је усвојен закон о измјенама и допунама Закона о основном образовању и васпитању.

Основни разлог за измјене и допуне Закона о основном васпитању и образовању је усклађивање са одлуком Уставног суда Републике Српске, којом је неуставном проглашена одредба да министарство може дати сагласност за ангажовање асистента у настави за дјецу са потешкоћама у развоју, ако постоје обезбјеђена финансијска средства за његов рад. И док је суд мишљења да је таква формулација супротна уставним одредбама да свако има право на школовање под једнаким условима и да је основно школовање обавезно и бесплатно, у ресорном министратсву кажу да то никада није ни било угрожено.

- Ресурсно-стручни центар пружао би стручну подршку васпитно-образовним установама у раду са дјецом и ученицима којима је потребна додатна подршка у развоју, на основу процјене стручне службе школе - рекла је Тривићева у Народној скупштини Републике Српске, образлажући законско рјешење.

Управо су досадашњем начину одвијања инклузивне наставе посланици посветили велику пажњу. Неколико њих је указало да постоје велике примједбе на праксу укључивања дјеце са потешкоћама у развоју у редовну наставу.

Посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Гордана Видовић рекла је да има много примједаба на инклузивну наставу.

- Сада имамо асистенте у школама који раде са дјецом са посебним потребама. Неопходно је спровести стручну расправу о оснивању ресурсно-стручног центра као организационе јединице у саставу школе за дјецу за сметњама у развоју - сматра Видовићева.

Измјенама и допунама Закона прописано је и оснивање ресурсно-стручног центра као организационе јединице у саставу школе за дјецу за потешкоћама у развоју, који би пружао стручну подршку васпитно-образовним установама у раду са дјецом и ученицима којима је потребна додатна подршка.

Посланици су поздравили одредбе по којима ће прославе мале матуре убудуће бити организоване у школским, а не угоститељским објектима, али већина је била скептична у вези могућности отварања и приватних основних школа.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Ранка Перић Ромић каже да је овим законом предвиђено оснивање приватних школа, за шта, како сматра, нема потребе.

- Дио школа нам се гаси, а сада постоји и могућност оснивања приватних. Вољела бих да ово буде додатно појашњено -  рекла је Ромићева.

А због све мањег броја ученика, ублажен је став да школа престаје да ради као самостални прави субјект ако има мање од 14 одјељења. Законским измјенама дефинисано је и да школе обустављају рад у случају ванредних ситуација, уведена је дјелимична дигитализација администрације и прописане одређене процедуре у вези полагања стручних испита и именовања директора. Осим овог, посланици су разматрали и, у дану за гласање усвојили, и нацрте закона о личном имену и трговини.