latinica  ћирилица
27/06/2019 |  20:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђукановићев кабинет: Нисмо добили Вартоломејево писмо

Из кабинета црногорског предсједника Мила Ђукановића је саопштено да нису званично добили писмо васељенског патријарха Вартоломеја и да су о њему информисани путем медија, пренијела је РТЦГ.
Мило Ђукановић - Фото: СРНА
Мило ЂукановићФото: СРНА

У Вартоломејевом писму се, иначе, наводи да Васељенска патријаршија као једину канонску православну јурисдикцију у Црној Гори признаје Митрополију СПЦ под надлежношћу митрополита Амфилохија.

У писму Ђукановићу од 21. јуна Вартоломеј наводи да „јасно и потпуно отворено саопштава да Васељенска патријаршија, заједно са свим другим православним црквама, као једину канонску православну јурисдикцију у Црној Гори признаје ону под надлежношћу високопреосвећеног митрополита црногорског Амфилохија, јерарха најсветије Српске цркве“.

Како додаје, црногорска црква никад није била аутокефална, а садашња такозвана „црногорска православна црква“ под Мирашем Дедеићем не припада православној цркви, подсјећа Танјуг.

- Господин Дедеић није епископ православне цркве, него особа коју је рашчинила Васељенска патријаршија - наводи се у писму.

Вартоломеј каже да писмо шаље јер не жели да „народ Црне Горе дође у стање црквене изолације и одсечености од тијела свеукупне заједнице православних цркава, с обзиром да ниједна од њих неће признати ни подржати Дедеићеву антиканонску творевину.

Васељенски патријарх своје писмо завршава молбом Милу Ђукановићу да написано не схвати као мијешање у унутрашње ствари Црне Горе, „него као жељу наше мајке цркве константинопољске да помогне Вашем побожном народу у критичним историјским тренуцима“.