latinica  ћирилица
27/06/2019 |  20:19 ⇒ 20:29 | Аутор: СРНА

Награда Видовданских сусрета Ради Јањушић из Добоја

Пјесник Рада Јањушић из Добоја са пјесмом "Крстић у порубу" добитник је награде овогодишњих Видовданских пјесничких сусрета "Своме роду од Косова до данас", одржаних вечерас у порти Спомен-храма на Вучијаку.
Прњавор - Видовдански пјеснички сусрет "Своме роду од Косова до данас" - Фото: СРНА
Прњавор - Видовдански пјеснички сусрет "Своме роду од Косова до данас"Фото: СРНА

Јањушићева је рекла Срни да је пјесма аутобиографска.

- Избјегла сам из Зенице 1993. године и у пјесми сам описала тај осјећај када остављате све што имате, излазите из свог дома, са једним дјететом поред себе и другим у стомаку идете у неизвјесност - истакла је она.

Организатор овог сусрета је Српски књижевни клуб "Таласи" из Прњавора, а предсједник овог клуба Горан Вуковић рекао је да је на овогодишњи конкурс стигло 56 радова из свих дијелова српског говорног подручја и гдје се пише ћирилица.

- Пријавили су се аутори из Републике Српске, ФБиХ, Србије, Хрватске, али и дијаспоре. Аутори се радо одазивају на конкурс, јер се сви радови објављују у заједничком зборнику, односно поред већ афирмисаних књижевних имена заступљени су и они којима је лијепа писана ријеч, отаџбина, родољубље, патриотизам у срцу - појаснио је Вуковић.

Он је рекао да су на пјесничке сусрете на Вучијак по први пут дошли гости из Сомбора, Зворника и Сремске Митровице, а нису изостали ни пјесници из Модриче, Добоја, Приједора, Дервенте, Бањалуке.

Вуковић напомиње да није риједак случај да у Прњавор због Видовданских сусрета долазе и пјесници рођени у овој општини, а који сада живе и раде у иностранству.

- Прије неколико година имали смо као првонаграђену Зорку Чардашевић која је члан српског удружења у Франкфурту. Наши људи су и у тим удаљеним крајевима остали привржени мјесту одакле потичу и на најбољи начин показују истинитост народне изреке да крв није вода - рекао је Вуковић.

Видовданским пјесничким сусретима претходило је полагање вијенаца у Спомен- храму на Вучијаку гдје су уклесана имена 626 бораца протеклог рата, код споменика за 28 погинулих бораца из мјесне заједнице Кремна и Спомен-соби јединице "Вукови с Вучијака".

Први сусрети "Своме роду од Косова до данас" одржани су 1999. године. Српски књижевни клуб "Таласи" тренутно има тридесетак активних чланова.