latinica  ћирилица
27/06/2019 |  20:32 ⇒ 28/06/2019 | 11:24 | Аутор: СРНА

Створене могућности да послодавци повећају плате радницима од 1. јула

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је вечерас да су створене законске могућности да послодавци повећају плате радницима од 1. јула.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Он је истакао да се у разговору са значајним дијелом послодаваца видјело да чекају ступање на снагу Закона о подстицајима 1. јула, чиме су створене могућности да повећају плате својим радницима.

- На то повећање плата послодавци ће добити значајан поврат средстава који би требали ићи према републичком буџету, што је за њих значајна помоћ. У суштини сада су послодавци ти који према својим могућностима могу да креирају своје збирне стопе пореза и доприноса - рекао је Вишковић за АТВ.

Он је објаснио да ако послодавац повећа 100 одсто плату свом раднику, његова збирна стопа пореза и доприноса неће бити више 60 него 30 процената.

Предсједник Владе Српске поновио је и да Српска трпи знатну штету јер нису формирани Савјет министара, као и власт на нивоу Федерације БиХ, наводећи два примјера на којима се то највише види.

- Поменућу само `Електропренос` БиХ, гдје сада лежи 180 милиона КМ, од чега 45 одсто припада Српској, остало ФБиХ. Замислите шта би значило да сада у Српској имате 70 и нешто милиона КМ инвестиција, колико би то значило за нашу јавну потрошњу, за упослење наших компанија које раде те послове за Електропренос, и на крају за наш бруто домаћи производ - рекао је Вишковић.

Он је навео да Српска има значајну штету и код расподјеле коефицијената пореза на додатну вриједност - скоро 50 милиона КМ за прошлу годину и првих четири-пет мјесеци ове године.

- У наредних неколико дана поднијећемо тужбу /против УИО БиХ/. Овде није само у питању 80 или 50 милиона КМ. Када то ставите у инвестиције, у обрт, и кад се новац оплоди, то није тих 130 милиона КМ, већ знатно више - навео је Вишковић.

Вишковић је рекао и да је разговарао са предсједником и премијером Србије Александром Вучићем и Аном Брнабић о пребацивању сједишта представништава србијанских фирми из ФБиХ у Српску.

Према његовим ријечима, поједини производи тих фирми се у проценту од 80 одсто пласира на тржишту Српске, а један мањи проценат на тржиште ФБиХ, али комплетан ПДВ за све продате производе иде у ФБиХ, гдје је сједиште те фирме.

Вишковић је најавио и да ће током викенда у Штутгарту разговарати са привредницима, што је једно од његових опредјељења које је изнио у експозеу.

- Моја је жеља да се води што више таквих разговора на којима се презентују могућности Српске ради привлачења што више инвестиција и отварања радних мјеста како наши људи не би одлазили. И у Штутгарту ће бити ријечи о томе - рекао је Вишковић.

Као примјер он је навео фирму "ПАС" која има намјеру да у Бијељини у наредној години пресели већи дио погона, што би значило неколико хиљада нових радних мјеста.

Он је подсјетио да је њемачки власник поставио два услова, од којих је један испуњен, а други је на путу испуњења.

Осврћући се на засједање Народне скупштине Српске, Вишковић је навео да као премијер неће да употријеби израз да се сједница преворила у ријалити, како су говорили неки од посланика, јер Народна скупштина мора имати дигнитет који се урушава понашањем појединих посланика.

- Ових дана чули смо све само не оно што је на дневном реду и опозиција је више прилику користила да најављује и позива људе да дођу на вечерашњи протест - рекао је он.

Вишковић је рекао да се опозиција има право да се бори на свој начин, мада он сматра да би то требало да раде предлагањем неких мјера, али су се они опредијелили на протесте.

- Дозволу за тај протест су добили и од тих протеста не очекујем ништа. Мислим да ће они показати њихову снагу и то је то - закључио је Вишковић.