latinica  ћирилица
27/06/2019 |  21:43 ⇒ 28/06/2019 | 08:50 | Аутор: РТРС

Banjaluka.net: Пропао скуп опозиције, главни циљ избори у Бањалуци

Данима најављивани скуп опозиције у парку "Младен Стојановић", судећи по вечерас виђеном, дефинитивно је пропао, након што се у парку појавило свега неколико стотина опозиционих присталица, јавља портал Banjaluka.net.
Парк Младен Стојановић (Фото:banjaluka.net) -
Парк Младен Стојановић (Фото:banjaluka.net)

Пред малобројним присталицама говорили су организатори протеста, са послаником ПДП-а Драшком Станивуковићем на челу, захтијевајући да им се омогући да наредни протест организују на Тргу Крајине.

Колико се могло видјети на лицу мјеста, скуп су подржали опозициони лидери Бранислав Бореновић и Вукота Говедарица, али, без обзира на то, изостала је масовнија и организована подршка, како се то уобичавало на протеклим скуповима.

– Ово је наш почетак борбе... Не смију да нас батинају, не смију да нас легитимишу и већ сутра ћу бити у парку, поред Петра Кочића и нека ме легитимишу... У понедјељак треба да нам одобре трг, ако забране у четвртак смо поново овдје у парку – рекао је Станивуковић.

Banjaluka.net пише да су из говора Јелене Тривић и Драшка Станивуковића послане врло јасне поруке да главни циљ вечерашњег скупа није протест због забране окупљања на Тргу Крајине, како се то формално приказује, него да је прави циљ припрема за идуће локалне изборе у Бањалуци.

С тим циљем, избрана је стратегија да се праве стални перформанси и да се тај начин покуша подићи пољуљани рејтинг. Главна мета, како се могло видјети из говора, био је градоначелник Игор Радојичић, чију фотељу жели Станивуковић.

Управо због тога, Станивуковић је прозивао Радојичића, иако је и политичком лаику јасно да градоначелник, ко год он био, нити је полицајац нити тужилац па да рјешава неразјашњена убиства из протеклих година, на које се позивао Станивуковић – сматрају аналитичари.

Они такође предвиђају, да ће Станивуковић у данима пред нама, не бирајући начина, покушавати да привуче медијску пажњу и приграби простор у медијима представљајући се као "жртва тоталитарног режима".

– Управо с тим циљем, најављени су нови перформанси, а циљ је да се испровоцира ситуација у којој би полиција морала да реагује и да се Станивуковић поново прикаже жртвом – сматрају наши саговорници.

Овај скуп долази у вријеме док Станивуковићу драматично пада рејтинг, који је, по општем мишљењу, био на врхунцу током прошлогодишњих протеста због неразјашњене смрти бањалучког студента Давида Драгичевића.

Међутим, прије неколико дана, Сузана Драгичевић, мајка страдалог младића, и јавно се одрекла Станивуквиића и других опозиционих првака, вођена тиме што су ипак ушли у Народну скупштну без обзира на јавно изречено обећање на Тргу Крајине да то неће учинити све док не разрјеши смрт Давида Драгичевића.

Извор: banjaluka.net