latinica  ћирилица
27/06/2019 |  22:09 ⇒ 22:09 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Свијет у ризику од нове нуклеарне трке у наоружању

Предсједник Русије Владимир Путин је у интервјуу за "Фајненшел тајмс" изјавио да би употреба нуклеарног оружја имала "глобалне трагичне посљедице" за сваку особу на планети.
Владимир Путин  (Фото: PriScr/youtube.com) -
Владимир Путин (Фото: PriScr/youtube.com)

Одлука Сједињених Америчких Држава да се повуку из Споразума о ограничењу система противракетне одбране 2002. године и напусте Споразум о ликвидацији ракета средњег и кратког домета почетком ове године ставила је свет у ризик од нове трке у нуклеарном наоружању, изјавио је Путин.

- Сада је програм фокусиран на Споразум о смањењу стратешког наоружања. Надам се да ц́у моц́и да разговарам о томе са Доналдом (Трампом) уколико се састанемо у Осаки - рекао је руски лидер.

Он је изразио забринутост због преијтње обнављања трке у нуклеарном наоружању између Сједињених Америчких Држава и Русије.

- Хладни рат је био лоша ствар, али макар су постојала нека правила којих су се сви учесници у међународној комуникацији више или мање придржавали или су покушавали да се држе. Сада се чини да уопште нема правила. И у том смислу свет је постао фрагментиранији и мање предвидљив, што је најбитније и најтужније - нагласио је Путин уочи самита Г20 у Осаки.

Почетком ове године, након повлачења Сједињених Америчких Државе из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, који је потписан 1987. године и који је првенствено био усмјерен на смањење ризика од нуклеарног рата у Европи, Москва је изразила забринутост да би Вашингтон могао да дозволи да Споразум истекне 2021. године без обнављања.

- Рекли смо да смо спремни да одржимо разговоре и да продужимо тај споразум између Сједињених Америчких Држава и Русије, али нисмо видјели никакву релевантну иницијативу од наших америчких партнера. Они ц́уте, а уговор истиче 2021. године. Уколико сада не почнемо преговоре, све ц́е бити готово, јер не би било времена чак ни за формалности -  истакао је Путин.

Према Путиновим ријечима, иако је амерички предсједник Трамп изразио интересовање за ограничавање оружја током њиховог посљедњег разговора, америчка страна још "не чини практичне кораке" у том правцу.

- Дакле, ако тај споразум престане да постоји, онда у свету нец́е бити никаквог средства за одврац́ање трке у наоружању. И то је лоше - рекао је руски лидер.

Подсјећајући на своје приједлоге Бушовој администрацији да се покуша са очувањем Споразума о ограничавању система за противракетну одбрану, за који каже да и даље сматра "каменом темељцем читавог међународног безбједносног система“, Путин је нагласио да је био "увјерен да би иј данас био другачији да су наши амерички партнери прихватили" приједлог за заједничке пројекте противракетне одбране између Сједињених Америчких Држава, Русије и Европе.

- Нажалост, то се није догодило. Можемо ј да се ситуација развија у другом смјеру. Ново наоружање и најмодернија војна технологија долазе у први план. То није наш избор, али данас би барем требало да учинимо све да се не погорша ситуација - рекао је Путин.

Замољен да прокоментарише тренутне тензије између Вашингтона и Пекинга, укључујући и ризик од геополитичког конфликта који се претвара у војни сукоб, Путин је рекао да би таква могуц́ност имала страшне посљедице за човјечанство.

- Читава историја човјечанства увијек је била пуна војних сукоба, али од појаве нуклеарног оружја ризик од глобалних сукоба се смањио због потенцијалних глобалних трагичних последица за целу популацију планете, у случају да дође до таквог сукоба између двије нуклеарне државе. Надам се да до тога неће доћи - закључио је Путин.