latinica  ћирилица
28/06/2019 |  08:46 | Аутор: СРНА

Напади на српске ученике у ОШ "Драгиша Ивановић" у Подгорици

Антисрпска хистерија у црногорском друштву није заобишла ни образовне установе, па су у Основној школи "Драгиша Ивановић" у Подгорици ученици српске националности изложени вербалним, као и физичким нападима, али на то још нису реаговали ни наставни кадар, нити управа школе, као ни надлежне инспекције и ресорна министарства, наводи портал ИН4С.
Основна школа "Драгиша Ивановић" (фото: in4s.net) -
Основна школа "Драгиша Ивановић" (фото: in4s.net)

Портал преноси да је ученица осмог разреда чији су иницијали К.П. прво, испред зборнице и у присуству дежурног наставника М.Б, пјевала усташку пјесму "Чавоглаву", али нико од наставног кадра није реаговао.

Наредног дана К.П. је донијела нож у школу и у учионици га ставила под грло ученици Ј.П.

Иако је наставница одмах прекинула час и позвала разредну С.Б, ученица К.П. је дан послије у учионици напала ученике Ј.П, Б.И, П.Ш. и Ј.Ј, ударајући их песницама и ногама.

Када су сутрадан у школу дошли родитељи нападнутих ученика дошло је до конфликта са родитељима К.П, која није престала са провокацијама и нападима - услиједио је атак на ученика Д.Ђ. којем је запријетила ријечима: "Видјећеш ти, Србине, шта те чека!".

Након што је реаговала мајка ученика Д.Ђ. и поручила К.П. да јој тако нешто не пада на памет, јер ће јој бити узвраћено, ситуација се накратко смирила, да би потом услиједила нова провокација - К.П. у школу доноси импровизоване летке руком писане: "Марш, Срби, напоље. ЦГ управљају Хрвати" и дијели их по разреду.

На додјели свједочанстава К.П. је у учионицу унијела хрватску заставу, а ученицима Д.Ђ. и Ј.П. рекла: "Посе&хеллип; вам се на Видовдан".

Она је, том приликом, осим шаховнице, у школу унијела и алкохол.

Мајка ученика Д.Ђ. рекла је за ИН4С да је овакво понашање за сваку осуду и да је недопустиво пасивно понашање управе школе и наставног кадра. 

- Посљедњи је час да реагују надлежне инспекције и ресорна министарства, док посљедице не буду још веће. Ствар је отишла предалеко, посебно што се дешава у ОШ. Конфликти из друштва се преносе на школе, а посебно су угрожена дјеца српске националности - напомиње мајка овог ученика.

Она је позвала и Амбасаду Србије у Подгорици да помно прати овај случај.

Портал ИН4С покушао је да добије коментар од надлежних у ОШ "Драгиша Ивановић", али се нису јављали на редакцији доступне телефоне.

Затражен је и коментар од Министарства провјете, али до објављивања овог текста одговора из ресора којим управља Дамир Шеховић одговора није било.