latinica  ћирилица
28/06/2019 |  13:14 ⇒ 16:37 | Аутор: РТРС

Обиљежена крсна слава Војске Републике Српске (ФОТО)

Служењем Свете архијерејске литургије и парастосом српским војницима погинулим од Косовског боја до данас, у манастиру Осовица, код Српца, обиљежен је Видовдан - крсна слава Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

Литургији, коју је служио Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије, присуствовали су, између осталих, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, представници политичког, јавног и културног живота, као и невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Фото: РТРС

Предсједница Српске је рекла да је важно окупљање на важне датуме попут данашњег и одавање признања онима који су свој живот дали за Републику Српску, те да је обавеза свих нас да јачамо и развијамо Српску.

- То је наш дуг према онима којуи су свој живот дали за Републику Српску - истакла је Цвијановићева.

Фото: РТРС

Она је нагласила да су институције Српске опредијељене за развој и јачање Републике.

- Онако како се сјећамо свих који су Републику Српску стварали и одбранили, морамо знати да ће наше најважније битке бити у области образовања, запошљавања и развоја Српске. Ово је велики празник јер је много важних одлука и битака за српски народ било на Видовдан - додала је Цвијановићева.

Епископ Сергије је рекао да је дужност свих нас да се увијек сјећамо оних који су живот дали за Републику Српску.

Народна скупштина Српске Републике БиХ је 12. маја 1992. године, ради заштите српског народа на просторима БиХ, донијела одлуку о формирању Војске Републике Српске кроз коју је прошло више од 210.000 бораца, а за одбрану Српске живот су дала њих 23.184.

Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук Оружаних снага БиХ, који баштини традицију Војске Републике Српске, у сарадњи са Одбором Владе за његовање традиција ослободилачких ратова, обиљежава 12. мај.

Честитке поводом крсне славе Војске Републике Српске упутили су званичници Републике Српске.