latinica  ћирилица
28/06/2019 |  13:45 | Аутор: klix.ba

Три држављанина БиХ под истрагом због терористичког напада у Паризу

Истрага због повезаности с терористичким нападом у Паризу 2015. године води се против три држављанина БиХ.

То је потврђено је за Кликс.ба у Министарству инсотраних послова БиХ.

Држављанин Босне и Херцеговине Адис Абаз ухапшен је у акцији њемачке полиције због повезаности с терористичким нападом у Паризу 2015. године. Абаз је ухапшен по потјерници белгијске полиције прије осам дана у њемачком граду Дрездену, а како преносе медији, он би ускоро требао бити изручен Белгији.

Овим поводом од Министарства иностраних послова БиХ тражене су и званичне информације које се односе на овај случај.

Како су рекли, Амбасада БиХ у Берлину је 28. јуна 2019. године примила службену информацију надлежног Државног тужилаштва у Дрездену, да је, на основу Европског налога за хапшење издатог од Основног истражног суда у Бриселу, Краљевина Белгија, један држављанин БиХ ухапшен у СР Њемачкој дана 20. јуна 2019. године у 01:48 сати.

- У истој информацији се наводи да се именована особа налази у екстрадиционом притвору у притворској јединици у граду Хале у СР Њемачкој, гдје ће боравити до правоснажности одлуке о изручењу надлежним органима Краљевине Белгије - рекли су из Министарства инсотраних послова БиХ.

Према наводима Државног тужилаштва у Дрездену, предметни Европски налог за хапшење издат је због постојања сумње да је именована особа повезана са активностима терористичке групе одговорне за терористичке нападе у Паризу од 13. новембра 2015. године, који су се догодили у концертној дворани "Bataclan".

- У информацији Државног тужилаштва у Дрездену наведено је и да се истрага у истом предмету наставља против именованог и још два држављанина БиХ, чија имена нису наведена, уз напомену да, за сада, више информација неће бити доступно јавности, због разлога који се тичу даљег провођења истраге - закључују из МИП БиХ.