latinica  ћирилица
28/06/2019 |  15:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Салвини поставља бодљикаву жицу на граници са Словенијом?

Најављене мјешовите патроле италијанске и словеначке полиције које треба да почну да дјелују идуће недјеље на заједничкој граници, а с циљем заустављања илегалних миграција, само су први корак у плану италијанског вицепреијера Матеа Салвинија да на граници постави бодљикаву жицу, пише словеначки Дневник.
Жица - Фото: Getty Images
ЖицаФото: Getty Images

Хрватска агенција Хина наводи да је Салвини узнемирио Словенце изјавом да би Италија на источној граници са Словенијом могла да постави физичке препреке у виду бодљикаве жице ако се доласци илегалних миграната у Италију балканском рутом не зауставе.

Коментаришући настојања своје владе да заустави миграције, не само на средоземној рути него и на граници са Словенијом, Салвини је казао да мигранти преко Словеније на подручје око Трста и Гориције долазе пјешице, што би мјешовите патроле италијанске и словеначке полиције требало да спријече.

- Али, ако то не буде довољно на границу ћемо поставити заштитне баријере - казао је у четвртак Салвини у Тревиљу, пренијела је словеначка новинска агенција СТА.

Лидер десничарске странке Лега која доминира у садашњој коалицијској влади, додао је да границе и постоје зато да се заштите.

- Толико наших предака је дало живот на ријеци Пијави да границу не би прелазили странци, а данас их сами тражимо бродовима - казао је Салвини, говорећи о националном сентименту Италијана из времена Првог свјетског рата и о оштрој политици садашње италијанске владе према невладиним организацијама које купе илегалне мигранте на Средоземљу и настоје да их искрцају у Италији.

На Салвинијево помињање могућих физичких препрека на граници са Словенијом која је као и Италија чланица Шенгенског простора реагово је министар унутарњих послова Словеније Боштјан Поклукар изјавом да за то неће бити потребе јер Словенија држи под контролом илегални мигрантски ток на својој граници с Хрватском која је у том дијелу и јужна граница Шенгена.

Ако би до постављања физичких препрека на граници ипак дошло, Словенија би се нашла у великом сигурносном ризику и могла би да постане “хот спот“ за мигранте који не би могли даље на запад и сјевер, изнио је у разговору за словеначки радио Марјан Миклавчич, стручњак за безбједност и бивши начелник војне обавјештајне службе.

У том би случају за Словенију настали безбједносни ризици јер би врло брзо могла да постане “џеп“ за илегалне мигранте на њиховој рути према богатијим европским државама, казао је Миклавчич, оцијенивши да би у том случају у Словенији могло “заглавити“ и до пет хиљада миграната, много више од броја о којем би држава могла да се брине.

У случају да дође до тога, Словенија би одмах требало да ојача заштиту границе с Хрватском, оцијенио је Миклавчич, преноси Хина.