latinica  ћирилица
29/06/2019 |  09:35 ⇒ 10:02 | Аутор: СРНА

У регион не долазе мигранти, него поражени борци Ал Каиде

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић изјавио је да се у земљама Западног Балкана повратници са сиријског и ирачког ратишта погрешно идентификују као мигранти, иако је у огромном броју случајева ријеч о пораженим борцима Ал Каиде и Исламске државе.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

- Те људе је неко послао овдје и прије или касније ће ступити у контакт са својим борцима и употријебити их за своје циљеве. Они су обучени, опасни и екстремно тумаче вјеру. Данас су у њиховим насилним акцијама углавном окренути једни према другима - рекао је Галијашевић.

Он за "Блиц" каже да је симптоматично да већина њих нема личне документа, али да имају по више платних картица и мобилних телефона, да се представљају као мигранти, а избегавају комуникацију са матичним државама.

- Онај ко инсистира на томе да су људи који долазе мигранти, није свјестан ризика - рекао је Галијашевић и додао да овдје није ријеч о хуманитарном питању.

Галијашевић истиче да се у БиХ, због великих миграција, мијења вјерска слика, обезбјеђују свјежи радикални елементи и радикализује локално бошњачко становништво.

Он је додао да је међу људима који улазе у земље региона много оних без јасно утврђеног идентитета, већином мушкараца старости од 20 до 30 година, а ту су и жене са дјецом, које нису обичне жене домаћице, него су прошле вјерску и војну обуку, обучене су за употребу експлозива и прије или касније ће "бити употријебљене" у земљама ЕУ, првенствено Њемачкој или Француској.

Галијашевић сматра да безбједносне службе Србије много озбиљније раде по овом питању него оне у БиХ.

Европска полицијска агенција је у свом посљедњем извјештају упозорила да би повратници из Ирака и Сирије могли да представљају потенцијалну безбједносну пријетњу за Европу и регион Западног Балкана.

У извјештају је наведено присуство "џихадистичке заједнице" у Црној Гори, случај српског држављанина који је у Аустрији осуђен за тероризам, те повратак жена и дјеце, али и једног мушкарца, држављанина БиХ из Сирије.