latinica  ћирилица
29/06/2019 |  10:45 | Аутор: СРНА

Поклукар: Нема потребе за физичким препрекама на граници

Словеначки министар унутрашњих послова Боштјан Поклукар поручио је да Италија нема потребе за постављањем физичких препрека на граници са Словенијом, јер она држи под контролом илегални мигрантски ток на граници са Хрватском.

Реакција Поклукара услиједила је након недавне изјаве италијанског министра унутрашњих послова Матеа Салвинија да би Италија на источној граници са Словенијом могла поставити физичке препреке, ако се не зауставе доласци илегалних миграната балканском рутом.

Словеначки стручњак за безбједности Марјан Миклавчич рекао је да би се, уколико би дошло до постављања физичких препрека на граници, Словенија нашла у великом безбједносном ризику, јер би се у том случају могло "заглавити" и до пет хиљада миграната, много више од броја о којем би могла да брине.

- У случају да дође до тога, Словенија би одмах требало да појача заштиту границе с Хрватском - оцијенио је Миклавчич, преносе хрватски медији.

Салвини је рекао раније да мигранти преко Словеније долазе пјешке на подручје око Трста и Горизије, што би требало да спријече мјешовите опходње италијанске и словеначке полиције.

- Ако то не буде довољно, на границу ћемо поставити заштитне баријере - рекао је Салвини.