latinica  ћирилица
29/06/2019 |  14:21 ⇒ 15:18 | Аутор: СРНА

Пашалић: Планирана набавка противградног авиона

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је данас да је Влада Српске опредјељена да улаже све више средстава у систем противградне заштите због све чешћих изазова у пољопривреди који су проузроковани временским непогодама.
Борис Пашалић - Фото: СРНА
Борис ПашалићФото: СРНА

- Сматрамо да Јавно предузеће Противградна превентива Републике Српске има добар систем, који може да заштити наше усјеве и друга добра и да га треба додатно развијати - рекао је Пашалић приликом посјете овом предузећу.

Он је истакао систем противградне превентиве не може да спријечи град, али да може да смањи евентуалне штете, те да је планирана набавка и противградног авиона, који може да дјелује када то није могуће са земље.

- То нам је први сљедећи задатак, а желимо да имамо и око 260 аутоматских противградних лансера и два радара од којих је један у функцији, а инсталација другог почиње за мјесец дана. Тиме ћемо заокружити цијели систем и покрити све локалне заједнице у Српској - навео је Пашалић.

Он је нагласио да је посебно важна и сарадња са Србијом, са којом је договорена инсталација око 50 аутоматских противградних лансера у Подрињу, који ће од града бранити пољопривредне произвођаче са обје стране Дрине, а вриједност инвестиције је око милион евра.

Пашалић је рекао да у Републици Српској недеостаје метеоролога, те да се и по том питању треба радити у нередном периоду.

Он је додао да је намјера да се иде у корак са савременим трендовимна када је у питању спречавање штета у пољопривреди и да ресорно министарство улаже доста средстава и у субвенционисање набавке система за заштиту од града и мраза и системе за наводњавање.

- Много је боље превенирати штету, него се бавити евентуалним испалатама наканада за настале штета. Такође, Министарство суфинансира и премију осигурања за пољопривредене усјеве у износу од 50 одсто и први пут смо прошле године имали утрошена сва средства која су била намијењена за те сврхе - додао је Пашалић.

Директор Противградне првентиве Републике Српске Тихомир Дејановић рекао је да су текућу противградну сезону започели са 2.400 ракета, од којих је до сада испаљено 746.

- Већих штата од града у овој сезони није било, а пред нама је захтјеван посао да до краја сезоне усјеви остану сачувани - рекао је Дејановић.

Он је подсјетио да је прије два дана Градишку задесило олујно невријеме, које је дошло са подручја Хрватске, гдје није било могуће одмах дјеловати због забране испаљивања ракета у пограничном подручју.

- Морали смо пустити ту облачност у наше подручје и тек тада започети дејства. За пола сата испаљено је око 70 ракета и спријечене су штете од града, а настале су ипак штете од олујног неверемена и обилне кише - додао је Дејановић.