latinica  ћирилица
29/06/2019 |  19:15 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Обиљежавање 50 година постојања Епархије диселдорфске и њемачке (ФОТО)

Симпозијумом "Српска православна црква у Њемачкој у прошлости, садашњости и будућности", у црквеном центру "Свети Сава" у Хановеру, настављено је обиљежавање 50 година постојања Епархије диселдорфске и њемачке.

Симпозијум је окупио еминентне учеснике, а велику пажњу привукао је и у њемачкој јавности . Један од циљева ове манифестације је и јачање статуса Српске православне цркве у Њемачкој.

Епископ Диселдорфа и Њемачке Григорије рекао је да је 50 година постојања ове епархије изузетно значајан јубилеј јер симболизује полувјековно организовано постојање Српске православне цркве на територији Њемачке, која је за велики број људи са наших простора, постала друга домовина.

Указао је на потребу гајења отворености без предрасуда и хришћанске љубави, првенствено према најближима, а потом и према другима, јер је то једини исправан пут.

- Ово сматрам јединим исправним путем који нам омогућава да се у правом свјетлу представимо свима онима који нису православни или уопште нису хришћани - рекао је владика Григорије на свечаној академији.

Владика Григорије (Фото: РТРС)

Симпозијум "Српска православна црква у Њемачкој у прошлости, садашњости и будућности", окупио је неке од најеминентнијих професора теолошких факултета у Њемачкој. Закључено је да се Епрахија у првих 50 година мијењала и прилагођавала потребама српског народа, али највећи акценат стављен је на њену будућност.

- Срби који живе овдје су грађани ове земље, а са друге стране изазов је да сачувају своје коријене и традицију, мислим да ће то бити успјешно - навео је Томас Бремер, Католички теолошки факултет у Минстеру.

Тродневне свечаности поводом јубилеја организоване су уз финасијско и материјално учешће католичке и евангелистичко-лутеранске цркве у Њемачкој, што је потврда добре сарадње Епархије диселдорфско-немачке са осталим црквама на овом простору.

Епархија се, током свог педесетогодишњег постојања у њемачком друштву позиционирала као одговоран саговорник по свим питањима и достојан представник српскога народа, са чиме су сагласни сви учесници и посетиоци симпозијума. На челу са владиком Григоријем предузете су значајне активности у прецизнијем дефинисању њенога статуса и остваривања тзв. права јавности, чиме би било олакшано функционисање Српске православне цркве у Немачкој, а њен статус подигнут на већи ниво.