latinica  ћирилица
01/07/2019 |  08:12 ⇒ 09:35 | Аутор: СРНА

Од данас нижа цијена роминга

Споразум о снижавању цијене роминга између држава региона, који данас почиње да важи, омогућиће грађанима да по знатно нижој цијени плаћају ове услуге, тако да ће позив мобилним телефоном, у просјеку, бити јефтинији за 50 одсто.

Државни секретар у Министарству економије Црне Горе Милан Срзентић подсјећа да су споразум у априлу у Београду потписали ресорни министри Црне Горе, Србије, БиХ, Сјеверне Македоније, Албаније и самопроглашеног Косова.

- Цијена говорних одлазних позива биће снижена у просјеку за 50 одсто у односу на данашњу. Цијена СМС саобраћаја биће нижа од 40 до 50 одсто, а кориштења интернета 90 одсто нижа - навео је Срзентић.

Агенција за електронске комуникације и поштанску дјелатност Црне Горе донијела је рјешење којим од данас намеће операторима да установе јединствену цијену за услуге у оквиру своје мреже за све кориснике.

- То у пракси значи да ће цијена говорних позива у овим земљама, када отпутујете, на примјер, у БиХ као грађанин Црне Горе и зовете било коју од ових шест земаља, укључујући и Црну Гору, бити између 7,8 и 8,1 цента. Та цијена је до сада била 19 центи - прецизирао је Срзентић.

Цијена СМС-а ће се кретати од 2,5 до 3,5 центи у зависности од оператора, а она је до сада износила шест центи. Цијена приступа интернету у ромингу која је до сада наплаћивана по 19 центи по мегабајту биће 2,6 центи.

У случају да се корисник одлучи за регулисани пакет, потрошња од 100 мегабајта која је до сада коштала од 20 евра до пар стотина евра, сада ће коштати 2,5 евра.