latinica  ћирилица
01/07/2019 |  13:51 | Аутор: СРНА

Брнабићева не планира да иде на Космет, иако жели

Премијер Србије Ана Брнабић рекла је да у овом тренутку због регионалног мира и стабилности и интереса Срба не планира да иде на Косово и Метохију, јер јој је улазак забранила Приштина, иако има велику жељу да оде.
Ана Брнабић -
Ана Брнабић

- Али, у овом тренутку, ако бих кренула, изазвала бих додатне нестабилности, које Приштина једва чека. Тако да у интересу нашег народа и регионалног мира и стабилности у овом тренутку нећу ићи тамо - рекла је Брнабићева на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Она је рекла да, ако је Европи у реду да дозвољавају Приштини да осим кретања робе, забрањују и слободно кретање људи, шта онда она може да ради, осим да их на сваком састанку пита - да ли су то европске вриједности и цивилизацијске норме са којима се слажу.

- Вољела бих, али нећу овом тренутку отварати то питање, зато што не може да донесе ништа позитивно - истакла је Брнабићева.

Она је навела да је потпуно рационална и разумна одлука о затварању продавница на сјеверу Косова и Метохије, јер се не може добијати више алтернативним правцима на кашичицу ствари које грађани желе да конзумирају.

Она је навела да су се привремене институције у Приштини, заједно са међународним органима на Космету, трудиле да прекину сваки вид алтернативних праваца за дистрибуцију за снабдијевање грађана на Космету.

- Видећемо шта ћемо даље. Пратимо ситуацију и у сваком тренутку ћемо бити спремни да помогнемо нашем народу на Косову и Метохији - рекла је Брнабићева на конференцији за новинаре поводом двије године рада Владе Србије.

Она је напоменула да је Београд седам мјесеци упозоравао, али нажалост то није схваћено озбиљно од стране међународне заједнице.

- Осим вебалних позива да се укину таксе ништа више није урађено иако је много тога могло конкретно да се уради - рекла је она.

Брнабићева је навела да је зато дошло и до тога да су прекинути алтернативни правци снабдијевања намирницама на сјеверу Космета, а у посљедње вријеме је чак дошло и до пуцања у камионе и комбије који су превозили храну и лијекове, а нико не то не реагује.

- Мислим да је ово само посљедица свега онога о чему смо причали седам мјесеци - рекла је она.

Брнабићева је истакла да је невјероватно да се дозволи да данас у Европи живе грађани који немају право да купују одређене намирнице зато што те намирнице имају етничку и националу основу.

- То није Европа којој ја желим да припадам. Ја се само поново надам да ће Европа да реагује, да ће да реагују и САД, али нисам сигурна да имамо неке нарочите основе да очекујемо то - истакла је Брнабићева.