latinica  ћирилица
01/07/2019 |  14:28 ⇒ 17:19 | Аутор: СРНА

РиТЕ Угљевик: Завршава се пројекат одсумпоравања вриједан 160 милиона КМ

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је након разговара са руководством Рудника и термоелектране Угљевик да је највећим дијелом успјешно приведен крају значајан пројекат одсумпоравања вриједан 160 милиона марака.

- То је највећа инвестиција у овом дијелу Републике Српске у посљедњих 30 и више година, а процес одсумпоравања је био највећи и најсложенији проблем са којим се Термоелектрана суочавала и овим погоном је њен радни вијек продужен најмање до 2035. године, што доприноси и побољшању квалитета живота становништа овог краја - рекао је Ђокић новинарима.

Након обиласка погона за одсумпоравање, он је подсјетио да је вриједност пројекта 160 милиона КМ и да ће ту финансијску обавезу извршавати Влада Републике Српске и РиТЕ Угљевик.

- Овим смо показали и да смо веома одговорна Република према питањима заштите човјекове околине, чему је посвећен цијели свијет - додао је Ђокић.

Извођачи радова и косултанти који воде послове одсумпоравања информисали су министра енергетике и рударства да је до сада у физичком смислу завршено 93 одсто радова, али да је најважнији дио посла у вези са опремом у техничком смислу скоро потпуно завршен.

Ђокић је најавио да ће погон за одсумпоравање бити пуштен у пробни рад у новембру, како је предвиђено уговором и динамичким планом, а све активности требало би да буду завршене најкасније у марту наредне године.

- Завршетком овог пројекта побољшаће се пословање Електропривреде Српске у цјелини, а РиТЕ Угљевик пословаће још боље у наредном периоду - оцијенио је Ђокић.

Према његовим ријечима, на састанку са руководством предузећа било је ријечи и о питањима које оптерећују њихов рад, као што је цијена електричне енергије и сви трошкови које они имају у процесу производње.

- У овом тренутку су реално већи трошкови, него што је то цијена коштања и зато су поднијели захтјев за нови тарифни поступак, а надам се да ће Регулаторна комисија имати разумијавање за њихове аргументе - рекао је Ђокић.

Он је указао и да ће предузећу требати додатна средства када почне отплата кредита за овај велики пројекат.

- Покренули смо активности у том смјеру и у наредних мјесец, два од финансијског партнера за овај пројекат, а то је јапанска Влада која је одобрила кредит, тражићемо разумијевања за репрограм док предузеће не профункционише и не изврши се додатна финансијска консолидација Елекропривреде Републике Српске и РиТе Угљевик - најавио је Ђокић.

Он је закључио да и у овом пројекту Влада Републике Српске и Министарство енергетике и рударства показују висок степен одговорности и посвећености да се проблеми рјешавају како би РиТЕ Угљевик наставио несметан рад.

Вршилац дужности директора РиТЕ Угљевик Чедомир Стојановић рекао је новинарима да су на састанку који је био конструктиван упознали министра Ђокића о активностима и пословним резултатима предузећа у првој половини године.

- Остварили смо производњу струје која је 34 одсто на нивоу Електропривреде Републике Српске и испунили план са 95 одсто - навео је Стојановић.

Према његовим ријечима, трошкови предузећа ће због одсумпоравања и враћања кредита бити повећани за 23 милиона марака годишње.

Пројект менаџер на изградњи постројења одсумпоравања димних гасова Златко Маловић рекао је новинарима да ће путем овог пројекта бити испоштоване европске директиве за заштиту квалитета ваздуха.