latinica  ћирилица
02/07/2019 |  09:40 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

НСРС о измјенама и допунама Закона о стварним правима

Народна скупштина Републике Српске, у вечерњем дијелу засједања размотрила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о стварним правима.

20.00 - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић закључио је данашње засједање.

Сједница ће бити настављена сутра од 10.00 часова посланичком расправом о овом нацрту закона, као и разматрањем Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о јавним путевима, Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о геолошким истраживањима и Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености.

19.45 - Разлог доношења Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о стварним правима је усклађивање са одлуком Уставног суда Републике Српске.

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Босиљка Предраговић је рекла да су основни разлози за доношење измјена усклађивање са одлуком Уставног суда Српске од 24. фебруара 2016. године којом су поједине одредбе Закона о стварним правима утврђене као неуставне.

Она је истакла да се нацртом овог закона уређује и статус непокретности које послије правоснажно окончаних управних поступака и даље егзистирају као друштвена или државна својина у јавним евиденцијама о непокретностима, и то на начин да се упис те својине претвара у право својине Српске.

У тексту нацрта закона се прописује и да, уколико регулационим планом и планом парцелације није утврђена површина земљишта потребног за редовну употребу зграде, у поступку његовог утврђивања прибавља се мишљење општинског органа управе надлежног за послове урбанизма.

Нацртом закона уређује се и статус непокретности које послије правоснажно окончаних управних поступака и даље егзистирају као друштвена или државна својина у јавним евиденцијама о непокретностима, и то тако да се упис те својина претвара у право својине Републике Српске.

Предсједник Посланичке групе Заједно за БиХ Един Рамић је рекао да је питање државне имовине могуће ријешити политичким договором на нивоу Парламентарне скупштине БиХ.

19.30 - Министарка финансија Српске Зора Видовић рекла је да је Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о инвестиционим фондовима прописано да једно друштво које управља са више фондова може да врши трансакције у складу са тржишним условима.

Она је напоменула да пословање фондова мора бити усклађено са нормативима ЕУ. Народна скупштина Републике Српске размотрила је наведено законско рјешење.

19.15 - НСРС размотрила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о Гарантном фонду Српске с циљем прилагођавања пословних активности овог фонда потребама и условима тржишта и ради јачања конкурентности привредних друштава побољшањем приступа финансијским средствима.

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић је рекла да је њиме прецизирана одредба којом се прописује начин гарантовања финансијске обавезе настале у форми емитоване дужничке хартије од вриједности.

Она каже да је брисано ограничење за давање гаранција за финансирање трговинске дјелатности, те да је предложено рјешење да Фонд може издавати гаранције за кредите који се користе за отплату раније одобрених негарантованих кредита и финансијских обавеза предузетника код исте банке, само ако је промјена услова првобитног уговора узрокована текућим потребама предузетника.

Она је навела да је допуњена одредба којом је прописано ограничење износа до којег Фонд може издати гаранцију по основу кредита или друге финансијске обавезе које је предузетнику одобрила банка или друга финансијска организација.

Она је нагласила да ће гаранције Фонда бити најбитније за пољопривредике.

У тексту овог нацрта закона измијењена је одредба којом се прописује начин на који Фонд обрачунава и наплаћује накнаду.

У изради овог нацрта закона коришћена су законска рјешења, стратешки документи и препоруке садржане у релевантним изворима права Европске уније.

Од почетка пословања 2010. године до априла ове године Фонд је издао укупно 142 гаранције у укупном износу од 29,28 милиона КМ.

19.00 - Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о електронском потпису Републике Српске утврђују се правна и нормативна рјешења за увођење електронске препоручене доставе.

Министар Рајчевић истакао је да се увођењем електронске препоручене доставе боље регулише област електронске размјене података, а проширује се и спектар услуга које сертификациона тијела нуде својим корисницима. Он је навео да су основни разлози за доношење измјена и допуна Закона о електронском потпису нове организације републичких органа управе Републике Српске и терминолошке су природе.

- Доношењем новог Закона о републичкој управи, Министарство науке и технологије је трансформисано у Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво, те је било неопходно измјену назива Министарства евидентирати и у законима у којима се спомиње - рекао је Рајчевић образлажући законско рјешење, које су посланици размотрили.

18.40 - НСРС размотрила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о научноистраживачкој дјелатности и технолошком развоју чије су измјене, прије свега, терминолошке природе, а циљ је и подршка развоју иновативног предузетништва.

Рајчевић је у завршној ријечи о овом нацрту закона рекао да је сагласан да се у наредном периоду повећа буџет за науку.

- Према званичним подацима Српска издваја 0,2 одсто БДП-а за науку. Циљ је да се наредне године издваја 0,5 одсто БДП-а и да се до краја мандата Владе дође до 0,8 одсто - рекао је Рајчевић.

Он је подсјетио да је циљ и синергија домаћег научног кадра и послодаваца који би требало да валоризују њихове иновације.

Посланик СНСД-а Денис Шулић рекао је да је ријеч о добром законском рјешењу јер је ресорно министарство пронашло начин да подржи иновативно предузетништво.

- Иноватори са којим сам се сусретао указали су на проблем да иновације не могу пласирати на тржиште или доћи до пословних људи којима их могу понудити. Дакле, постизањем те синергије побољшао би се положај иноватора али и оних који улажу у те иновације у циљу да привредно будемо конкурентнији - рекао је Шулић.

Он је додао да Српску треба отворити према новим технологијама, те да је у том смјеру позитиван примјер реализација програма "Стартап Српска".

Посланик СДС-а Иванка Марковић је сугерисала да треба повећати улагања у науку и иновације, јер је то инвестиција за будућност Српске.

17.40 - Разлози за доношење Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о научноистраживачкој дјелатности и технолошком развоју су прије свега терминолошке природе, а циљ је и подршка развоју иновативног предузетништва.

Министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић је подсјетио да се новом организацијом републичких органа управе и доношењем новог Закона о републичкој управи Министарство науке и технологије трансформисало у Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво.

Он је додао да је у оквиру примјене актуелног Закона уочен проблем недостатка подршке развоју иновативног предузетништва.

- С обзиром на његов значај и потенцијал, измјенама Закона је било неопходно утврдити мјерила за остваривање и финансирање програма иновативног предузетништва и нових технологија. Српска на том плану бољим правним рјешењима даје могућност да се ствара снажнија веза између науке и информационих технологија, те повољнија клима за младе људе и будуће предузетнике - објаснио је Рајчевић.

Он је напоменуо да је циљ и синергија домаћег научног кадра и послодаваца који би требало да валоризују њихове иновације.

У оквиру примјене актуелног закона утврђено је да су одређени појмови застарјели или су се тумачили на различите начине, што је доводило до правне несигурности, због чега су потребне одређене корекције како би се спријечиле недомице приликом примјене Закона.

17.32 - НС РС размотрила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о доприносима, којим је прописано повећање стопе доприноса за пензијско и инвалидско осигурање са 18,5 на 19 одсто, а смањење стопе доприноса за здравствено осигурање са 12 на девет одсто.

Стопе доприноса за осигурање од незапослености и дјечију заштиту остале непромијењене.

Законским одредбама мијења се и основица доприноса за кориснике права на пензију и то на начин да она износи 45 одсто од просјечне бруто плате остварене у претходној години, док текуће законско рјешење дефинише пензију као основицу за допринос.

17.00 - Након редовне паузе настављена сједница Народне скупштине Српске.

15.00 - Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о доприносима прописано је повећање стопе доприноса за пензијско и инвалидско осигурање са 18,5 на 19 одсто, док би стопа доприноса за здравствено осигурање била смањена са 12 на девет одсто.

Посланик СНСД-а Срђан Мазалица рекао је да се мора водити рачуна о социјалној и фискалној стабилности у Српској.

- Са оваквим измјенама које су крупне може се доћи до поремећаја фискалне и социјалне стабилности. О томе се прије свега мора водити рачуна - навео је Мазалица.

13.10 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о измјени Закона о насљеђивању који се доноси ради усаглашавања одређених одредби са Уставом Српске.

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић подсјетио је, да је Уставни суд Републике Српске донио 27. марта одлуку којом је утврђено да члан 30 став два Закона о насљеђивању у дијелу који гласи "...његови усвојеници и њихови потомци..." није у сагласности са Уставом и да је такво прописивање у супротности са принципима владавине права из чланова Устава Српске.

О овој тачки дневног реда није било посланичке расправе.

12.55 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о допуни Закона о правосудном испиту у Републици Српској којим је прописано да лица са инвалидитетом буду ослобођена плаћања накнаде за полагање овог испита која износи 800 КМ.

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић истакао је да је прописана допуна овог закона дио стратешког опредјељења чији је циљ подстицање веће укључености лица са инвалидитетом у друштвене и економске активности заједнице.

12.50 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о узурпацијама и добровољачким компетенцијама којим се уређују услови и поступак за расправљање имовинско-правних односа насталих узурпацијом земљишта које је до 6. априла 1941. године било државна својина, односно својина носилаца јавног права.

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Босиљка Предраговић је у завршној ријечи у Народној скупштини о овом нацрту закона поновила да ће овим законским одредбама бити омогућено брже и ефикасније рјешавање имовинско-правних односа који су настали узурпацијом земљишта у својини носилаца својине јавног права и на добровољачким компетенцијама.

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић је рекао да је било приједлога да овај акт буде разматран у два дијела или у форми два закона о чему треба размислити. 

11.50 - Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић рекао је данас да је републички национални интерес да власници узурпираног земљишта буду појединци, а не држава.

- То ће повећати и љубав према Српској. Дакле, узурпирано земљиште треба преносити на људе који земљу користе дуже вријеме и годинама, добри су домаћини и ратовали су као борци за Српску - оцијенио је Станић током расправе у Народној скупштини о Нацрту закона о узурпацијама и добровољачким компетенцијама.

Његове страначке колеге оцијениле су да овај закон неће ријешити питања и проблеме које третира, да ће његова примјена изазвати много проблема и злоупотреба и да је прије предлагања овог акта потребно ријешити питање Закона о реституцији.

Посланик СП Ристо Марић рекао је да рјешавање проблема узурпираног земљишта треба пренијети у судску надлежност, а не на органе управе, да се не би долазило у колизију и доносиле разичите одлуке.

Он је констатовао да узурпантима не треба сматрати људе који су деценијама плаћали порезе и друге обавезе на земљиште.

Марић, који је бивши директор предузећа Шуме Српске, упозорио је да је евидентирано око 56.000 хектара шумског земљишта под минама које се данас, како тврди, користи за криминалне радње.

Потпредсједник Народне скупштине Сенад Братић поздравио је намјере да се ријеше проблеми око 100.000 узурпација у Српској, али да са усвајањем овог акта треба сачекати док се на нивоу БиХ усвоји Закон о реституцији и ријеше питања државне имовине.

11.00 - У поступку оснивања катастра непокретности идентификовано је 100.000 узурпација за 266 катастарских општина у Републици Српској, што значи да ни лица ни држава не могу располагати том имовином јер је споран имовински однос, рекла је данас директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Босиљка Предраговић.

- Узурпирано је око 25.000 хектара високоекономске шуме, па од тога ни држава ни физичка лица немају користи јер с том имовином, такође, не могу располагати - рекла је Предраговићева, образлажући у Народној скупштини Републике Српске Нацрт закона о узурпацијама и добровољачким компентенцијама.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Законским одредбама биће омогућено брже и ефикасније рјешавање имовинско-правних односа који су настали узурпацијом земљишта у својини носилаца јавног права.

Посланици ће у другом наставку пете редовне сједнице разматрати Нацрт закона о допуни Закона о правосудном испиту у Републици Српској и Нацрт закона о измјени Закона о насљеђивању.

На дневном реду су и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о доприносима - приједлог посланика Јелене Тривић, те Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о научноистраживачкој дјелатности и технолошком развоју.

Народна скупштина Републике Српске разматраће и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о електронском потпису Републике Српске.

Посланици су у првом наставку пете редовне сједнице усвојили 11 закона и три нацрта закона.