latinica  ћирилица
02/07/2019 |  16:41 ⇒ 16:57 | Аутор: СРНА

Звиздић: Ангажовати ОС БиХ на сузбијању уласка илегалних миграната

Савјет министара у техничком мнадату задужио је министарку одбране Марину Пендеш да хитно припреми и Предсједништву БиХ упути одлуку о ангажовању инжењеријских јединица Оружаних снага на локације које мигранти користе за нелегални улазак у БиХ, рекао је предсједавајући Савјет министара у техничком мандату Денис Звиздић.
Денис Звиздић - Фото: РТРС
Денис ЗвиздићФото: РТРС

Звиздић је навео да су илегалне миграције биле центрано питање данашње сједнице, те је у вези с тим донесено десетак закључака.

- Таква одлука биће упућена Предсједништву БиХ и очекујемо да ће бити одобрен анагжаман инжињеријске јединице - рекао је Звиздић на конференцији за новинаре.

Он је истакао да је, према извјештају Министарства безбједности у Савјету министара у техничком мандату, 15 таквих локација од којих је 10 најфреквентнијих, а ријеч је о дијелу границе са Црном Гором и Србијом.

Звиздић је поручио да ће у случају да "херметички" буду затворене границе за мигранте према ЕУ исто бити учињено и када је ријеч о БиХ.

Он је поручио да БиХ неће бити сабиралиште миграната.

- То се сасвим сигурно неће десити. Наши су капацитети познати и те лимите понекад прекорачимо за плус-минус 10 одсто и то стално пратимо, али БиХ неће бити сабиралиште миграната. Унутар тих капацитета око 5.000 људи можемо имати у БиХ и ми ћемо се хуманитарно понашати - рекао је Звиздић.

Савјет министара је усвојио и закључак да се финализује споразум о сарадњи министарстава унутрашњих послова са Граничном полицијом у смислу испомоћи одређенег броја полицајаца који ће бити ангажовани на надзирању источне границе.

- Ту је направљено пар корекција и не говоримо о граничном појасу од 10 километара, него о граничој линији гдје ће полицајци МУП-ова Републике Српске или Федерације БиХ заједно са граничним полицајцима контролисати границу. Очекујемо да ће тај споразум министар безбједности у техничком мандату Драган Мектић припремити за наредну сједницу - рекао је Звиздић.

Он је додао да ће бити преферирани МУП-ови који су спремни и финансијски да покрију ангажман на граници.

- Предложили смо и додијелили задатак министру безбједности Мектићу и министру
иностраних послова у техничком мандату Игору Црнатку, а предложићемо Предсједништу БиХ да се формирају заједнички тимови између граничних полиција БиХ, Црне Горе и Србије које би заједно радиле на спречавању уласка илегалних миграната - рекао је Звиздић.

Он је напоменуо да постоји спремност да се пошаљу додатне полицијске снаге у Унско-сански кантон када кантоналне власти упуте такав захтјев.

- Дата је подршка Координационом одбору да се направи план пребацивања илегалних миграната са тренутне локације Вучјак код Бихаћа у један прихватни центар у којем ће имати потпуно обезбијеђене здравствене, хигијенске и друге услове - рекао је предсједавајући Савјета министара у техничком мандату.

Према његовим ријечима, биће инсистирано да се поштује усвојени кућни ред у свим центрима за смјештај миграната, а покренута је и иницијатива да се одбри пријем 100 до 150 нових полицајаца у Граничну полицију.

Звиздић је напоменуо да 21 милион КМ које је ЕУ одобрила као подршку усљед прилива миграната није стигао у БиХ, те ће од међународних организација бити затражен детаљан извјештај утрошка до сада добијених средстава за ту намјену.