latinica  ћирилица
02/07/2019 |  18:49 ⇒ 03/07/2019 | 07:24 | Аутор: РТРС

Савјет министара тражио ангажовање ОС БиХ

Повећан је број нелегалних миграната који преко Бањалуке и Приједора настоје да се домогну западне Европе. Полиција Републике Српске прати њихово кретање и преусмјерава их ка Бихаћу и Сарајеву. За то вријеме Савјет министара у техничком мандату тражи да у рјешавање мигрантске кризе буду укључене Оружане снаге БиХ. Војска неће на границу са Србијом и Црном Гором, поручује српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Службеници Полицијске управе Приједор евидентирали су 27 нелегалних миграната који су се запутили ка Бихаћу. Ријеч је о групи Пакистанаца и Индијаца која је на сјеверозапад кренула из Бањалуке.

- Сви наведени мигранти су посједовали документе неопходне за кретање на подручју Републике Српске, а полицијски службеници су контролисали та документа и њихово кретање магистралним путем у циљу њихове и безбједности осталих лица - каже Сретоја Вујановић, начелник Полицијске управе Приједор.

Из приједорске Полицијске управе кажу да је на територији на којој су надлежни од јануара до јула евидентиран 491 мигрант. У истом периоду прошле године регистовано их је 59.

- Доста је већи број миграната ове године, а то је посљедица промијењене трасе кретања тих лица која желе да дођу до Бихаћа - додаје Вујановић.

Да преко Бихаћа и Хрватске желе у Њемачку тврде и мигранти које су на жељезничкој станици у Бањалуци евидентирали службеници Полицијске управе Бањалука. Кажу да са породицама бјеже од рата у Сирији и да немају новац за повратак у Сарајево или наставак пута ка мигрантском центру у Бихаћу. 

Мигранти су били тема и данашње сједнице Савјета министара у техничком мандату. Од министарке одбране Марине Пендеш затражено је да хитно припреми одлуку о ангажовању инжењеријских јединица Оружаних снага на граничним подручјима преко којих мигранти улазе у БиХ.

- Ми смо добили извјештај Министарства безбједности и Граничне полиције о којим је подручјима ријеч. Њих је петнаестак. Десетак је на границама са Црном Гором и Србијом - каже Денис Звиздић, предсједавјући Савјета министара у техничком мандату.

Ова одлука требало би да буде упућена Предсјеништву БиХ чији је предсједавајући Милорад Додик изричит. У изјави за Срну, Додик поручује, да неће дозволити излазак војске на границу са Србијом и Црном Гором.

- Добро се зна да је врховни командант Оружаних снага Предсједништво БиХ и ја као предсједавајући нећу дозволити да се границе затварају. Потпуно ми је позната нетрпељивост милитантног Дениса Звиздића према Србији, који би умјесто затварања граница требало да размишља о томе како да се нађе рјешење за проблем миграната у БиХ у дијалогу са Србијом и Црном Гором, а не да се шаље војска на границе - јасан је Додик.

Ситуацију усложњава одлука Европске уније да неће финансирати смјештај нелегалних миграната у Вучијаку код Бихаћа, јер је близу границе са Хрватском. На овој локацији инсистира Оперативни штаб за питања миграција БиХ. 

Штаб којим је предсједавао министар безбједности БиХ у техничком мандату Драган Мектић, одлуку Европске уније оцијенио је неутемељеном и навео да можда постоје и скривене намјере да мигранти што дуже буду задржани у БиХ.