latinica  ћирилица
03/07/2019 |  16:16 ⇒ 24/07/2019 | 11:58 | Аутор: СРНА

Помоћ Шведске у рјешавању проблема загађења у Инцелу

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске предузима све активности да проблем загађења у Пословној зони Инцел у Бањалуци буде што прије ријешен, а добијена су обећања да ће у томе одређеним финансијским средствима помоћи и Влада Шведске.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Сребренка Голић рекла је да Шведска има велико искуство у управљању опасним отпадом и санацији загађених локација, те да је искористила добре односе са Амбасадом те земље које је Министарство остварило у оквиру низа заједничких пројеката и тражила помоћ.

- Прошле седмице сам била на састанку са шведским амбасадором у БиХ /Андерсом Хагелбергом/ и добила сам обећања да ће нам Влада Шведске одређеним финансијским средствима помоћи у рјешавању проблема са пираленом и тешким металима у Пословној зони Инцел - навела је Голићева.

Она је истакла да се, схватајући хитност и озбиљност ситуације у Пословној зони Инцел, првенствено као грађанка Бањалуке, а затим и као министарка, иако није директно надлежна за то, максимално ангажовала на тражењу рјешења за овај проблем, саопштено је из Министарства.

Према њеним ријечима, интервентно ће се дјеловати у спречавању даље ескалације овог проблема у оквиру пројекта "Еколошки прихватљиво управљање постојаним органским загађујућим материјама у индустријском и сектору управљања отпадом", који реализује УНДП БиХ.

- У тај процес би требало да буду укључени и Министарство здравља и социјалне заштите и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, а тражила сам да се ангажује и Шведска државна агенције за хемикалије, као једна од водећих установа у Европи када је ријеч о области хемијске индустрије - нагласила је Голићева.

Министарство је захтијевало да буде утврђено присуство полихлорованих једињења и тешких метала, не само у земљишту, већ и евентуално у свим елементима животне средине.

- И даље инсистирамо на максималном ангажману инспекцијских органа. С обзиром на то да је највећи интерес јавности усмјерен на извјештавање медија да је у пожару изгорјело уље из трансформатора - пирален, сматрамо да је важно да буду утврђене све околности пожара у марту у пословној зони, као и предузете мјере на утврђивању чињеница и стања на лицу мјеста прије и послије пожара - наводи се у саопштењу.

Из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију подсјећају да је Европска комисија још 2005. године издвојила средства и урадила анализу присуства ПЦБ-а и тешких метала на неколико локација у БиХ, између осталог и на подручју Инцела.

- Тај извјештај је исте године достављен свим институцијама и остаје непознаница због чега нико тада није реаговао и предузео одговарајуће активности. Сматрамо да се проблемом загађења на подручју данашње Пословне зоне Инцел требало бавити одмах по престанку рада некадашњег гиганта, имајући у виду да су ту некада производила водећа предузећа у области хемијске индустрије - наводи се у саопштењу.

У Пословној зони Инцел 9. марта избио је пожар када је плануло отровно уље пирален које је, тврде стручњаци, неразградиво и штетно.