latinica  ћирилица
03/07/2019 |  16:28 | Аутор: Б92

Новак престигао Едберга, изједначио се са Бекером

Новак Ђоковић је наставио да ниже добре резултате на Вимблдону.

Послије побједе у првом колу над Кевином Колшрајбером, најбољи тенисер свијета је остварио 15. стартну побједу на Вимблдону, тачније у свих 15 учешћа у Лондону, никада није поражен у првом колу трећег Гренд слема у сезони.

Новак је скором од 15-0 престигао Швеђанина Стефана Едберга и на првом мјесту вјечне листе у Опен ери (од 1968.) изједначио се са својим бившим тренером, Борисом Бекером.

Ни Бекер, који је овде у Лондону као тинејџер сензационално тријумфовао 1985. године, никада није осетио горчину пораза на старту Вимблдона, који му је, како је често говорио, био као друга кућа.

Када се погледају сви Гренд слем турнири, Новак има фантастичан проценат побједа на старту. Само је два пута губио у уводној рунди турнира, а побиједио је чак 56 пута.

Новак је по том параметру најбољи у Опен ери. На тој листи је испред свог великог ривала, Шпанца Рафаела Надала који има скор 55-2, и Бјерна Борга са процентом од 96,4% успјешности и скором од 27 побједа и једним поразом.

Када је још ријеч о Новаковим бројкама, он је свега једном до сада изгубио од играча који је између 110. и 120. мјеста на АТП листи када је ријеч о турнирима на трави.

Било је то још прије 13 године у Хертогенбошу када је изгубио од Јана Херниха.

И још нешто, за све оне који су се питали зашто није играо ниједан турнир на трави прије овог. Ово је био седми пут у посљедњих десет година да је дошао на Вимблдон без одиграног турнира на трави.