latinica  ћирилица
04/07/2019 |  12:32 ⇒ 17:40 | Аутор: СРНА

Мејер: Српска треба да има право на референдум за самоопредјељење (ФОТО)

Декан програма постдипломских студија националне безбједности на Факултету "Данијел Морган" из Вашингтона Стивен Мејер сматра да Република Српска треба да има право на референдум за самоопредјељење.

- Тај референдум требао би да има три могућа завршна сценарија, од којих би први био да одлука буде да се остане у БиХ, други да Република Српска буде независна држава, а трећи би био уједињење са Србијом - рекао је Мејер новинарима у Бањалуци уочи предавања о теми "Улога великих сила на Балкану-савремена верзија" на Факултету безбједносних наука.

Мејер каже да је увјерен да би један од ових сценарија био успјешан, не желећи да открије о којем је ријеч.

- Мислим да су сви политичари у Републици Српској који у парламенту спомињу референдум под великим притиском. То је један од разлога зашто је и лидер СНСД-а Милорад Додик на црној листи САД. И Додику сам рекао да не треба око тога пуно да се забрињава јер је то прилично безначајно - истакао је Мејер.

Стивен Мејер - предавање (Фото: РТРС)

Мејер је рекао да ће на предавању говорити о промјенама структуре у односима моћи између Русије и САД и утицају који та промјена има на остатак свијета, нарочито на Балкан.

Он је навео да ће та промјена структуре значити обнову хладног рата који се никада није ни завршио, истичући да се заправо не ради толико о Балкану и Републици Српској као територији, већ више о једној стратешкој игри како да се надмудри она друга страна.

Стивен Мејер - предавање (Фото: РТРС)

- Мислим да има много више шпијунирања, дезинформација, много више притисака са свих страна, па тако и на Републику Српску - појаснио је Мејер.

Доцент на Факултету безбједносних наука у Бањалуци Велибор Лалић рекао је новинарима да је од великог значаја посјета и предавање Мејера за студенте и запослене на овој високошколској установи.

Он је рекао да су у току разговори са Мејером у циљу успостављања академске сарадње са Факултетом "Данијел Морган" из Вашингтона која би требало да омогући размјену студената и особља између ова два факултета, те рад на заједничким истраживачким пројектима.