latinica  ћирилица
05/07/2019 |  13:13 | Аутор: СРНА

Тужилаштво тражи укидање ослобађајуће пресуде Алминку Исламовићу

Тужилаштво БиХ затражило је данас да Апелационо вијеће Суда БиХ укине ослобађајући дио пресуде којом је Алминко Исламовић неправоснажно осуђен на годину и два мјесеца затвора због злочина над Србима у тадашњем Босанском Броду 1992. године, док је одбрана тражила да осуђујући дио пресуде буде преиначен у ослобађајући или да буде одржано ново суђење.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

На пресуду из априла, којом је Исламовић проглашен кривим за нечовјечно поступање и отуђење имовине цивила српске националности, Тужилаштво се жалило због повреда кривичног поступка, погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања и висине казне.

- Тужилаштво сматра да је првостепено вијеће пропустило да оцијени доказе и да их доведе у међусобну везу - рекао је тужилац Мирослав Јањић.

Он је истакао да не би дошло до утврђивања погрешног чињеничног стања да је извршена правилна оцјена доказа, између осталих, исказа свједока Жељка и Бранка Дујанића, као и Драге Трифковића, те да су доведени у међусобну везу.

Јањић је објаснио да су сва три свједока видјела да је Исламовић учествовао у тучи Славка Черека, те да је то поткријепљено исказима других свједока, преноси Бирн.

Тужилаштво сматра и да је изречена висина затворске казне више него блага и ни приближно сразмјерна извршеном дјелу.

Исламовић је, као некадашњи припадник и командир вода Војне полиције ХВО-а, осуђен за нечовјечно поступање према цивилима Браниславу Нарићу и Ратку Ковачевићу, док је ослобођен по осам тачака оптужнице.

У пресуди је образложено да је Нарић у јуну 1992. године ухапшен и одведен у зграду "старе полиције" у тадашњем Босанском Броду, гдје га је Исламовић оборио на под и тукао.

У пресуди је наведено и да како је закључено да је оптужени учествовао у отуђењу новца цивила Ратка Ковачевића, када је за откуп живота дао 20.000 марака.

Према првостепеној пресуди, Исламовић је ослобођен оптужбе за убиство већег броја цивила, као и за минирање и паљење вјерских и културних споменика и кућа припадника српске националности. Ослобођен је оптужбе и за одвођење цивила на мост на Сави, гдје су били везани те изложени авионском бомбардовању.

Одбрана је у жалби затражила да одлука првостепеног вијећа буде преиначена и оптужени ослобођен или да буде укинута и одржан ново суђење. Затражено је и да буде потврђен ослобађајући дио пресуде.

Адвокат Сенка Ножица сматра да је изречена казна престрога с обзиром на двије тачке које се Исламовићу стављају на терет.

Одлуке о жалбама Апелационо вијеће ће донијети накнадно.