latinica  ћирилица
05/07/2019 |  14:51 ⇒ 14:56 | Аутор: РТРС

Гвозденовић: Не дозволити да индивидуални заборав угрози нашу националну свијест

Програм обиљежавања страдања Срба на подручју Подриња, биће организован сутра на градском гробљу у Братунцу са почетком у 11 часова.
Зоран Гвозденовић - Фото: РТРС
Зоран ГвозденовићФото: РТРС

Програм почиње парастосом убијеним и погинулим Србима Подриња у 11 часова на градском гробљу у Братунцу, затим се наставља полагањем вијенаца на Спомен крсту. За 12 часова планирано је обраћање званичника и свечани програм.

Према подацима објављеним од стране Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, од 1992. до 1995. године на подручју Сребренице, Зворника, Скелана, Милића, Братунца и Власенице убијено је 2477 Срба, а на ширем подручју средњег Подриња и Бирча 3.500 Срба.

Поводом сутрашњег обиљежавања разговарали смо са предсједником Борачке организације општине Братунац Зораном Гвозденовићем.

За почетак, можете ли нам рећи нешто више о раду ОБО Братунац?

- Борачка организација Општине Братунац је од ове године добила ново руководство на челу са мном, а које је већ у првим данима свог рада донијело корјените промјене, бар када је ријеч о што већој помоћи према борцима, односно новчаним средствима и моралној подршци коју им пружамо свакодневно. Такође, од почетка рада ове Организације на челу са мном, ја сам одлучио да велики значај дамо и очувању бројних спомен - обиљежја у нашој општини, те смо кренули и у њихову рестаурацију.

Зашто вам је битна култура сјећања?

- Као што сам и навео у свом званичном саопштењу, година за годином пролазе, а мјеста на којима су страдали и стварани темељи наше земље, од ратних дешавања па до данас, скоро су пуста. Међутим, још веће изумирање им пријети нашим несавјесним односом, бар једном у години, када обиљежавамо те тужне, али значајне датуме, те се присјећамо и помињемо њихова имена, зарад прошлости коју не смијемо заборавити, али и будућности коју морамо градити, јер не смијемо дозволити да наш индивидуални заборав угрози колективну националну свијест о страдалничком путу наших жртава и бораца који су дали своје животе за стварање Републике Српске.

Да ли се оваквим обиљежавањима може подићи свијест о важности процесуирања злочина?

- Наравно да може, али као прво, обиљежавањем желимо пробудити свијест управо наших грађана. Као што сам и поменуо у претходном контексту, јер смо свјесни да овоземаљски суд, односно, садашњи Суд и Тужилаштво БиХ једноставно нема или не жели да осуди и страдања нашег народа, па нам је једина нада да вјерујем у онај небески суд, пред који ћемо сви доћи, али и прије њега, желимо сачувати, а каткад, опет на конто Суда и Тужилаштва Бих те датуме и наше жртве и одбранити и сачувати од заборава.

Које још активности проводи ОБО Братунац? Имате ли неке планове за наредни период?

- Што се тиче активности Борачке организације општине Братунац, углавном смо наше прве пројекте око рестаурације спомен - обиљежја, а такође смо уручили и бројне новчане помоћи нашим борцима и особама којима је наша помоћ најпотребнија. Оно што бих свакако нагласио и издвојио као активност, јесте да смо са избором новог руководства, на моје инсистирање, као новог предсједника, одлучили да нашем раду, нашим борцима, али и жртвама, поклонимо што већу медијску пажњу, јер њихове жртве и подвизи не смију бити заборављени. Са друге стране одлучили смо да будемо доступни свим грађанима 24 сата дневно и путем медија и друштвених мрежа што се показало као заиста изузетан потез, јер нам се свакодневно јављају са бројним питањима и молбама које свакодневно испуњавамо, те смо покренули нашу званичну страницу Борачка организација општине Братунац на којој било ко од грађана може свакодневно да прати наш рад и активности које спроводимо. Ангажовао сам тим на челу са образовним и младим људима који вођењем ове странице пружају увид у наш рад и чине га транспарентним, али и репрезентативним, што су увидјели и бројни званичници, али и наши грађани који нам свакодневно дају пуну подршку. Оно што ми је посебно драго да младе и нове генерације упркос времену у коме живимо ипак имају изграђену националну свијест и брину се и желе учествовати у свим обиљежавањима, али и поменима на све наше жртве и борце који су дали своје животе за стварање ове државе Републике Српске.