latinica  ћирилица
06/07/2019 |  07:34 ⇒ 15:02 | Аутор: РТРС

Обиљежавање 27 година од страдања Срба у Подрињу (пренос на РТРС)

Служењем парастоса за више од 3.500 убијених Срба из средњег Подриња у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату у Братунцу је почело обиљежавање 27 година од злочина који су над српским народом починиле муслиманске снаге од маја до децембра 1992. године. Централну комеморацију у Братунцу директно ће преносити наша телевизија.
Парастос за убијене Србе из средњег Подриња, Братунац - Фото: СРНА
Парастос за убијене Србе из средњег Подриња, БратунацФото: СРНА

Обиљежавање страдања Срба у средњем Подрињу можете пратити и на нашем порталу и Фејсбук страници.

Парастос код Централног спомен-крста на градском гробљу у Братунцу служи његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом уз саслужење локалног свештенства.

Парастосу присуствују српски члан и предсједвајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министри рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, саобраћаја и веза Неђо Трнинић, делегација Народне скупштине, руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов.

Обиљежавању 27 година од страдања Срба на подручју средњег Подриња присуствују и помоћник министра за рада, запошљавање о борачко-социјална питања Србије Зоран Милошевић, представници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, представници Борачке организације Републике Српске, Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, Савеза логораша Српске, ветерана, те општинске делегације из регије Бирач.

Након парастоса делегације ће положити цвијеће и одати почаст жртвама код Централног спомен-крста у братуначком гробљу подигнутог у част свих погинулих српских цивила и бораца из регије Бирач.

Предвиђено је да се званичници обрате у 12.00 часова на Тргу Милоша Обилића.

У периоду од маја до децембра 1992. године у сребреничкој општини убијено је више од 400, а у братуначкој 560 Срба, већином цивила, међу којима већи број жена и дјеце и уништена су 43 српска села са више од стотину заселака, те више вјерских објеката, девастирана гробља и полупани скоро сви крстови у српским селима.

Обиљежавање 27 година од страдања Срба у Подрињу посвећено је свим српским жртвама из овог краја у Одбрамбено-отаџбинском рату, а организује се као знак сјећања на страдање Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљено 22 војника и цивила, од којих нико није преживио.

Парастос за убијене Србе из средњег Подриња, Братунац (Фото: РТРС)

На Петровдан 1992. године муслиманске јединице из Сребренице напале су српска села Залазје, Биљачу, Сасе и Загоне убијајући све што су стигли, пљачкајући и палећи српску имовину.

Тако су наставили реализацију свог плана етничког чишћења започетог у априлу те године, према којем су уништавали све што је српско, да би потпуно затрли трагове постојања Срба на овим просторима. Осим убијања и прогона становништва и уништавања имовине, уништавали су и српска гробља и богомоље, што говори о томе какав су план имали.

Обиљежавање организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, уз помоћ општине Братунац.

Програм обиљежавања годишњице страдања Срба у средњем Подрињу почео је синоћ у Братунцу промоцијом монографије "Битка за Сребреницу - Рат за цивилизацију", Душана Павловића.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, рекао је да су Бошњаци направили неку врсту приче која је већ укоријењена у међународној заједници да су они једни страдалници у Братунцу и Сребреници и да су им у томе значајно помогли Хашки трибунал, као и бх. правосудне институције.

РТРС/СРНА